Egészség

Miért több a D-vitamin a többi vitaminnál?

Avatar

Köztudott, hogy a D-vitamint – az angolkór megelőzése érdekében – kisbabáknál 2,5 éves korig kötelező pótolni. Orvosként tudom, mennyire fontos szerepe van e vitaminnak az időskori csontritkulás kezelésében, kiváltképpen menopauza utáni nőbetegeknél. E két korcsoport között viszont szinte mindenki megfeledkezik kutatni és kezelni hiányállapotát az élő szervezetben. Hogy miért? Azért, mert drága. Azonban még ez sem feltétlenül igaz. Egyszerűen nem vesszük komolyan hatását, illetve a hiányállapotának köszönhető tüneteit.

 

D-vitamin hiány:

Osztályozás                                          ng/ml                                            nmol/L

Súlyos                                                     <20                                                <12,5

Mérsékelt                                              20-40                                             12,5-25

Enyhe                                                     21-29                                              25-60

Megfelelő                                              40-60                                             60-200

Referencia tartomány                        30-100                                            200-400

D-vitamin toxicitás                             >150                                                >500

 

A legutóbbi kutatások azt bizonyítják, hogy a D-vitamin valójában egy rendkívüli hormon az emberi szervezetben. Ő szabályozza az anyagcsere mellett a vércukorszintet, a vérnyomást, valamint a növekedést sejtszinten. Autoimmun betegségek (pl. multiplex szklerózis), illetve a cukorbetegség és súlyos pszichiátriai betegségek (pl. autizmus, skizofrénia) kialakulását lehetne vele megelőzni. Bizonyított tény, hogy a D-vitamin hiánya súlyosbítja az időskori kognitív zavarokat, például a demenciát. Mindemellett ez a vitamin csodaszerként használható depresszió ellen is. Kutatások bizonyítják, hogy az olyan rosszindulatú daganatos megbetegedések megelőzésében is fontos szerepe van, mint például a vastagbél-, a mell- és a prosztatarák. Érdekes továbbá az is, hogy elhízott egyéneknél hihetetlenül alacsony a D-vitamin vérben mérhető szintje. A zsírsejtek helyben tartják, így nem engedik, hogy kifejtse a szervezetre gyakorolt jótékony hatását. Sajnos az andrológus sem gondolja komolyan, hogy a férfimeddőség egyik valóságos oka lehet a szervezet D-vitamin hiánya. Pedig igen.

A D-vitamin egy csodagyógyszer lehetne minden orvos kezében, persze csak akkor, ha számolunk vele. Amellett, hogy szerepe van rengeteg súlyos betegség megelőzésében, még ingyenes is: napozás után a bőrünk előállítja számunkra (naptej nélkül, fokozatos lebarnulás által).

A D-vitamin napi adagja:

0-1 év 400-1000 NE
1-12 év 1000-2000 NE
>13 év 1500-2000 NE
elhízott egyének 3000-4000 NE
szoptató anyák 1400-2000 NE
szoptató anyák + anyatejjel elegendő 4000-6000 NE

dr. Baráth Anikó

Kép forrása: pixabay.com
Kiemelt kép: pxhere.com

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB