nike_dunk
Extra

Minden, amit a Nike Dunk sportcipőről tudni akartál

Kevesen tudják, hogy a Nike Dunk sportcipőinek korábbi változata már az 1980-as években jelen volt a piacon. A márka az ikonikus modelljét lassan harminc éve forgalmazza. A 2020-as évre azonban már igazi ikonná vált, amit nemcsak sportolók, hanem teljesen hétköznapi fiatalok is szívesen viselnek

De vajon mit érdemes tudni erről a kollekcióról? Cikkünkben részletesen bemutatjuk a True to Sole webshopjában is kapható Nike Dunke szériát!

Hogyan is született meg a Nike Dunk sportcipő?

A Nike korábbi tervezője 1985-ben bizakodott egy újabb cipő sikerében, arra azonban álmában sem gondolt, hogy a kollekció ekkora népszerűségnek örvend majd. Az emberek szinte azonnal elkezdtek beszélni a Jordan 1-ről, amit Michael Jordannel karöltve terveztek meg. A sikert követően a Nike haladt tovább a kitaposott úton, és egyre több kosaras cipőt kezdtek el készíteni, amit elérhető áron kínáltak a fiatalok számára. A True to Sole Nike Dunk sportcipői tehát így kerültek megalkotásra. A piros dizájn pedig nem okozott csalódást a márkának, hiszen hatalmas siker lett belőle.

A Nike Dunk hosszú szárú verziója remekül passzolt a kosárpályára, a rövid pedig inkább utcai viseletként volt tökéletes. Egy idő után azonban mind a kettőt alkalmazták mindegyiken, hiszen a két pár ugyanolyan támasztást adott a lábnak sportolás közben is.

A mérföldkő azonban 1985-ben jött el, amikor bemutatták a “Be True to Your School” kampányt, ahol a magasabb szárral rendelkező darabok egyetemek hivatalos színeiben pompáztak. Ezzel a hagyományok előtt szerettek volna tisztelegni, a reklám pedig hatalmas hírnevet hozott a számukra. Leginkább azonban az 1990-es években kezdték el használni a Dunk sportcipőket, ami főként a strapabíróságának volt köszönhető. Az évtized végén ráadásul még egy utolsó különleges kollekcióval is előrukkoltak, ez volt a retro sorozat, ami 1998-ban és 1999-ben is jelen volt.

A 2000-es évek és az azt követő időszak

Egyre több és több színállás került forgalomba, ráadásul több kollaboráció is elkészült. Számos rendkívül ritka és limitált verziót gyártottak le, ide tartoztak a Supreme, a Stüssy, a Jeff Staple vagy éppen a Travis Scott modellek is. A lista szinte végtelen, amelyekből a budapesti üzletben is találhatunk különlegességeket.

A kezdetekben azonban egy igazán jó minőségű, komfortos és kényelmes, olcsó cipő volt, amelyet szinte bárki megvásárolhatott magának. Az alapdarabokkal mindez a mai napig így van, de van jó pár olyan modell, amelyekért már több millió forintot is ki kell adni. Tehát elmondható, hogy egy középkategóriás sportcipőből az évek során a világ egyik legnagyobb sneaker ikonja lett. Ott van például a Paul Rodriguez nevéhez fűződő, rendkívül színes és különleges tervezés, ami 2021. májusában került bemutatásra. Ne feledkezzünk meg továbbá a Nike x “Off-White” Dunk Low-ról, amit többek között a “University Red” árnyalatban dobtak piacra még 2019 végén. Az egyedi megjelenést a színes és elasztikus kábelekkel érték el. Ezen a bőrpanelek vörös és szürke színűek lettek, az imént említett kábel pedig láthatósági narancsban tündököl.

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB