Mit lehet tenni a földeken és mit nem a téli időszak alatt? | Pannonmagazin
Újratervezés

Mit lehet tenni a földeken és mit nem a téli időszak alatt?

Különböző környezetvédelmi szabályokat kell figyelembe venni és észben tartani, ha a talaj táplálásáról van szó, s ez nincs másképpen a téli időszak folyamán sem, sőt!

Szerencse, hogy ezek többnyire pontosan olyan szabályok, amelyek a gazdák pénztárcájának is kedveznek. Lássuk tehát őket!

Mit értünk téli időszak alatt?

A téli időszakhoz ebből a szempontból egy naptári időszak is kapcsolódik, egészen pontosan a november 30-a és a február 15-e közötti időszak. Valójában nem a dátum a lényeg, hanem a talaj állapota, mint például az, hogy meg van fagyva, vízzel telített, illetve teljesen egybefüggően borítja a hótakaró.

Ilyen időjárási helyzetben a gazdák és a természet számára is előnytelen a tápanyagról való gondoskodás.

Mit nem lehet tenni?

A nitrátrendelet szabályozza a különböző területeket, azaz ennek alapján dönthetünk egy adott térség nitrátérzékenységéről, ez pedig meghatározza azt is, hogy milyen lehetőségek állnak rendelkezésünkre.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy ebből a szempontból még a legeltetésre nézve is szigorú szabályozással kell számolni, illetve egyes esetekben engedélyhez kell folyamodni. A szabályozást nem érdemes kijátszani, hiszen be nem tartásának súlyos következményei lehetnek.

Tiltott az ideiglenes és az állandó trágyakazal, valamint értelemszerűen a trágyázásra sincs ilyenkor lehetőség.

Mi az, amit lehet?

Habár a baktériumtrágyázás esetében maga a trágyázás kifejezés nem igazán fedi le a valóságot, mégis ez az a termék, amelynek a használatára ilyenkor is lehetőségünk van, és számos olyan pozitív tulajdonsággal rendelkezik, amely miatt igazán érdemes megfontolni, hogy alkalmazzuk.

A baktériumtrágyák segítségével lehetőséget kapunk arra, hogy visszaállítsuk azt az egyensúlyt a talajban, amelyre szükség van a későbbiekben a növénytermesztéshez, s amelynek egészségesen fejlődő növényeket köszönhetünk. A Primag talajbaktériumaival mindez lehetségessé válik.

További pozitívum, hogy a baktériumtrágyák nemcsak a megfelelő környezetet segítenek biztosítani a növények fejlődéséhez, hanem olyan hatással is rendelkeznek, amelyek javítják egyrészt a műtrágyák hatékonyságát, másrészt pedig a növényvédő szerek eredményességét is.

Gyakorlatilag ezzel azt is mondhatjuk, hogy rögtön három legyet is üthetünk egyetlen csapással.

Az idő itt is fontos tényező

A talajbaktériumok számos kedvező tulajdonsága és következménye nem jelentkezik azonnal, ezért fontos ezen szerek esetében is megfelelő távlatokban gondolkozni.

Nagyjából az ideális időtartam, amellyel tervezni érdemes, az 2-3 év. Ennyi idő alatt a talaj több szempontból is jelentős javuláson megy keresztül. Ilyen változás a megnövekedett humusztartalom, a talaj szerkezetének minőségi változása, valamint az ideális vízháztartás kialakulása.

Nézz körül a Primag weboldalán és szerezz be mindent, ami az eredményes földművelés lebonyolításához szükséges!

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB