Film-TV

Mit nézel? A nagy Ő: The One – A tökéletes pár

Filmekkel és sorozatokkal foglalkozó heti ajánlónk a streaming szolgáltatók kínálatából válogat.

A The One – A tökéletes pár egy 2021-es brit science fiction- és bűnügyi sorozat, melynek március 12-én volt a bemutatója a Netflixen. A széria John Marrs azonos című regényének az adaptációja, melynek elkészüléséért Howard Overman (Kívülállók) felelt, és a főbb szerepekben olyan színészeket láthatunk, mint Hannah Ware (A szégyentelen), Zoë Tapper (Hazug) vagy Dimitri Leonidas (A kilencedik légió). A The One – A tökéletes pár megmutatja, milyen lehetne az, ha a DNS alapján meg tudnánk határozni, ki életünk párja.

Történetének főszereplője Rebecca Webb, aki a The One nevű hihetetlenül sikeres cégnek a társalapítója és vezérigazgatója, amely az emberi DNS segítségével képes megtalálni azt az embert, akivel tökéletesen összeillünk. A cég jelenleg tízmillió párt hozott össze ilyen módon, népszerűsége szinte teljesen töretlen. Azonban a Temzében megtalálják Rebecca egyik régi barátjának a holttestét, akit eltűntnek hittek, és minden jel arra mutat, hogy gyilkosság áldozata lett. Kezdetét veszi a nyomozás, és a szálak a múltba vezetnek vissza, egészen addig, amíg Rebecca és egy másik DNS-kutató, James meg nem tették különleges felfedezésüket, és meg nem alapították a céget. Vajon mit titkolhatnak ők ketten? Talán a The One nem is olyan tökéletes, mint ahogy az kívülről látszik?

Izgalmas témát feszeget a The One – A tökéletes pár, főleg egy olyan korban, ahol az ismerkedés szinte kizárólag az internetes felületre koncentrálódik. Ez nem csak nehéz, hanem teljesen kiöli a személyes interakciót, nem beszélve a megannyi veszélyről, amit magában hordoz a társkeresés eme módja. A The One nevű cég olyat kínál, amivel nem lehet versenyezni, amit sehogyan nem lehet előre megjósolni: garanciát vállal arra, hogy a DNS segítségével olyan embereket kapcsoljon össze, akik 100%, hogy összetartoznak. Itt nincs olyan, hogy a két fél ne ugyanazt érezze, ha a program találatot jelez, itt életed szerelme az, akivel van lehetőséged találkozni. Az internetnek hála nem számít a távolság, nem kell többet keresgélni és órákat chatelni, hogy kiderüljön bármi a másikról, hiszen az első pillanattól tudni lehet, hogy ő az Igazi, a nagy betűs Ő. És egy ilyen lehetőségnek ugyan ki tudna ellenállni?

Pont ez a hátulütője is a The One-nak, hogy olyan emberek is regisztrálnak rá, akik mondjuk családos emberek. És nem kell feltétlenül boldogtalan házasságban vagy párkapcsolatban élni ahhoz, hogy úgy érezzük, nem életünk párja mellett éljük a mindennapjainkat. És mikor megérkezik a találat a programon keresztül, egyszerűen beigazolódik, hogy jól döntöttünk, hiszen a világ valamelyik pontján él valahol egy másik ember, akinek a genetikai kódjában megtalálható, hogy hozzánk tartozik. Van-e elegendő indokom, hogy egy családban maradjak, ahol még viszonylag boldog is vagyok, ha közben tudom, másvalakivel esélyes, hogy olyan dolgokat éljek át, amit előtte még sosem?

Sok ehhez hasonló érdekes kérdés merülhet fel a nézőben a sorozat nézése közben, és főként ez az, amiben a The One – A tökéletes pár kiemelkedően teljesít, másban azonban inkább középszerű marad. Bűnügyi történetként éppen, hogy csak döcög, ráadásul pont a végén bemutatott jelenetben van pár logikai buktató (egy véres blúz fontos szerepet játszik a játékidő nagy részében, de végül nem is lesz véres), és egy kb. 50 kilós nő sem lök át a ház peremén olyan könnyedén egy megtermett férfit, mint ahogyan az itt történik. Kifejezetten pozitív, ahogy a cég a történet hátterében összeköti a szálakat, de a karakterek néha indokolatlanul idiótán viselkednek a The One program miatt; az egyik nő kavarását a férjével még a Barátok közt írói is megirigyelnék.

Összeségében a The One – A tökéletes pár nem lett egy rossz sorozat, sőt kifejezetten érdekes és releváns témákkal foglalkozik, és talán arra lehetett volna jobban koncentrálni, mint a bűnügyi szálra.

A sorozat magyar felirattal elérhető a Netflix kínálatában.

The One – A tökéletes pár. Angol bűnügyi- és sci-fi sorozat, 45 perc, 2021.

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB