Film-TVProgramajánló

Mit nézel? Aggasztó kérdések: A farkas gyermekei

Fritsi Péter

Filmekkel és sorozatokkal foglalkozó heti ajánlónk a streaming szolgáltatók kínálatából válogat.

A farkas gyermekei egy 2020-as science fiction sorozat, mely az Amerikában frissen elindult HBO-s streaming csatornának, az HBO Maxnak az egyik nagy dobása. A széria elkészítéséért Aaron Guzikowski felelt, aki korábban olyan filmeknél volt forgatókönyv író, mint a Fogságban vagy a Csempészek, az első két részt pedig Ridley Scott rendezte, aki produceri feladatokat is ellátott. A Travis Fimmel (Vikingek) és Amanda Collin főszereplésével készített A farkas gyermekei az első három rész után nem csak a lenyűgöző látványvilágával képes elvarázsolni a nézőt, hanem a történetével és benne mozgó karaktereivel egyaránt, nem mellesleg izgalmas kérdéseket vet fel közben.

Története szerint űrhajó érkezik két androiddal a fedélzetén – Anya és Apa − a Kepler-22b nevű bolygóra, azzal a küldetéssel, hogy emberi gyermekeket neveljenek fel. A nem túl távoli jövőben járunk, amikor az emberiség már elkezdte meghódítani a világegyetemet, azonban a Földet lassan elpusztítja a vallási háború. A két android mindent elkövet, hogy teljesítse feladatát, azonban hamarosan nem várt nehézségekbe ütköznek, míg végül a sok közül csak egyetlen gyermek marad meg. Mindeközben Anya és Apa sem értenek mindenben egyet, és az első emberek is megérkeznek a bolygóra, amely csak még jobban megnehezíti a helyzetet. A Földön megkezdett háború és ellentétek itt is folytatódnak.

Nehéz úgy beszélni átfogóan egy sorozatról, ha még nem láttuk az összes részét, az azonban nyilvánvaló 3 epizód után is, hogy minőségi munkáról van szó. Ridley Scott bizonyítja, hogy ha egy normális forgatókönyvvel dolgozik, akkor bizony nagyon érti a dolgát, és olyasmit képes letenni az asztalra, ami a sci-fi rajongóknak – és nem csak feltétlenül nekik − igazi csemege. A 3. rész fölött már a fia, Luke Scott kezeskedett, de szerencsére minőségbeli romlás, vagy akár bármiféle változás nem tapasztalható. A képi világ egészen lenyűgöző, a túlnyomórészt – és talán néha túlzásba is vitt – szürke színhasználat illik a sorozat egész hangulatához, csak úgy, mint az idegen bolygóhoz és a háború dúlta Földhöz. A CGI használat sem képes megtörni ezt, nem lett túlságosan mű, elhiszem, hogy a meganimált részek valóban ott vannak.

Persze mindez mit sem érne, ha a történet nem lenne elég érdekes és izgalmas, vagy unalmas karakterek mozognának benne. Igaz, még nem sokat tudhatunk a szereplőkről, de az a kevés, amit kapunk, pont elég ahhoz, hogy még többet akarjunk belőle. A Travis Fimmel alakította Marcus esetében az első rész után azt hihetnénk, hogy egy sablon apa-megmenti-a-fiát szállal van dolgunk, de aztán a következő epizódban csavarnak egyet rajta, amely egy egészen más, sokkal érdekesebb szituációba tereli a cselekményt és a szereplők motivációját is megváltoztatja.

A kérdések, melyek A farkas gyermekei nézése közben felvetülnek – alkalmas-e egy android gyermeknevelésre; melyik környezet a megfelelőbb a gyereknek; van-e még joga az embernek a gyerekekhez; van-e értelme a vallási fanatizmusnak – egyelőre megválaszolatlanul maradnak, és további részek megnézésére ösztönöznek. Várom a folytatást.

A farkas gyermekei első 3 része magyar felirattal elérhető az HBO GO kínálatában.

A farkas gyermekei. Amerikai sci-fi- és dráma sorozat, 60 perc, 2020.

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB