Film-TV

Mit nézel? Az átöltöző bajnok: Halálos illúziók

Fritsi Péter

Filmekkel és sorozatokkal foglalkozó heti ajánlónk a streaming szolgáltatók kínálatából válogat.

A Halálos illúziók (Deadly Illusions) egy 2021-es amerikai thriller-, drámafilm, melynek március 18-án volt a bemutatója a Netflixen. A filmet Anna Elizabeth James rendezte és írta, míg a főbb szerepekben olyan színészeket láthatunk, mint Kristin Davis (Szex és New York), Greer Grammer (A semmi közepén) vagy Dermot Mulroney (Álljon meg a nászmenet). A Halálos illúziók bemutatásának hétvégéjén a legnézettebb film volt a streaming szolgáltatón, azonban a kezdeti lelkesedés a minőség láttán hamar alábbhagyhatott.

Történetének főszereplője Mary Morrison, sikeres thriller szerző, aki férjével és két gyermekével éli boldog családi életét. Mary kiadója nagy összeggel járó ajánlatot tesz egy újabb regény megírására, amit ő eleinte nem szeretne elfogadni, de mikor kiderül, férje elvesztette pénzük nagy részét, beleegyezik a dologba. Barátnője javaslatára felbérel egy bébiszittert, Grace-t a gyerekei mellé, hogy ő teljes erővel az írásra koncentrálhasson. Kezdetben nem halad új regényével, de ahogy közte és Grace között egyre szorosabb kapcsolat alakul ki, a könyve is gőzerővel készülni kezd. De talán ami Grace és közte van, az több mint egy szimpla barátság?

A Halálos illúziók valószínűleg az egyik legunalmasabb film, amit valaha a thriller műfajába soroltak. Az egyetlen pozitívuma, hogy a Grace-t játszó színész babaarcú, de nem vagyok benne biztos, hogy ez valójában teljesítménynek számít-e (ha csak nem a casting szempontjából). Maga az alapkoncepció, az otthonunkba felbérelt gyerekcsősz, aki tökéletesnek tűnik, de lassan beleférkőzik a családi életbe, miközben furcsa dolgok kezdenek történni igazából − még ha eléggé klisés is −, nem lenne rossz, de itt még ezt is borzalmasan használják föl. Az egész film egy nagy katyvasz, ahol konkrétan az utolsó 25 percig az égvilágon semmi lényeges nem történik, úgy, hogy majdnem két órás (!) a játékidő. Arról nem beszélve, hogy még a végkimenetelre, a csattanóra sem erőltették meg magukat a készítők. Emellé társul még a pocsék dramaturgia, a csapnivaló párbeszédek és a középszerűséget sem elérő színészi alakítások.

Ugyanezen okokból kifolyólag váratlan fordulatokra nem kell számítani, és ami esetleg érdekes lehetne a film során, azt nem halljuk. Például azt a konfliktust, ami a férj és Mary között lehetne az elvesztett pénzt miatt, a jelenet egyszer csak érthetetlen módon elhalkul, ráadásul utána semmiféle következménye nincs. Bizonyos dolgokra nem derül fény, mint arra, hogy Mary végül is akkor miért hallucinálta azokat a furcsa dolgokat Grace és közte, vagy azok tényleg megtörténtek? És a vége, az mi? Best friends forever?

A Halálos illúziók az a film, ami még arra is alkalmatlan, hogy a háttérben menjen, ha nem figyelünk oda. Ha ennek ellenére valaki mégis rászánná magát, magyar felirattal elérhető a Netflix kínálatában.

Halálos illúziók. Amerikai thriller-, dráma, 114 perc, 2021.

Film-TV | Pannon Magazin

Kövessen minket: Facebook

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB