Film-TV

Mit nézel? Az én testem: Pieces of a Woman

Filmekkel és sorozatokkal foglalkozó heti ajánlónk a streaming szolgáltatók kínálatából válogat.

A Pieces of a Woman egy 2020 amerikai- és magyar filmdráma, melyet Wéber Kata (Jupiter holdja) forgatókönyvéből Mondruczó Kornél (Fehér isten) rendezett. A film ötletével a két készítő házalt Magyarországon is többek között, de végül egy amerikai filmstúdió tette lehetővé az elkészülését, hogy aztán egy korlátozott mozis bemutató után, 2021. január 7-én felkerüljön a Netflix kínálatába. A Pieces of a Woman egy megrázó történetet mesél el egy anya szemszögén keresztül.

Történetének főszereplője Martha (Vanessa Kirby), aki férjével, Sean-nal (Shia LaBeouf) úgy döntenek, első gyereküknek megszületése otthonukban fog lezajlani egy bába segítségével. Az eredetileg felkért bába éppen egy másik szülésnél segédkezik, ezért másikat küld maga helyett. Martha nagy nehézségek árán sikeresen megszüli kislányát, ám annak a következő pillanatokban elkékül a szája, és nem tudják megmenteni. A kérdés szétszaggatja a házaspár életét: vajon megmenthető lett volna a kislány?

A Pieces of a Woman minden pillanata átérezhető, és ehhez még arra sincsen szükség, hogy explicit módon mutasson be részleteket a szülésből. Persze, a film erősen nyit, és az első részben Martha szenvedésének lehetünk szemtanúi, ahogy életet ad gyermekének, de ezek a jelentek nem elrettenteni akarnak, céljuk inkább, hogy minél jobban visszaadják a valóságot. Bár később az is látszik, hogy a tragikus esemény milyen módon hat ki a szélesebb családra, és nyilván mindenki nehezen/máshogy dolgozza föl a tragédiát, a hangsúly mégis Martha gyászának a feldolgozásán marad. Felháborító, ahogy a környezetében mindenki meg akarja mondani, mégis hogyan kezelje a helyzetet, mit kezdjen a kialakult szituációval; a legjobb példa erre a boltban hozzálépő nő, akit nem is ismer, csupán az anyja barátnője, de azonnal elmondja, mi lenne a legjobb megoldás.

A férj és Martha anyja mindenképpen választ akarnak kapni az aggasztó kérdésre, mi volt az oka a gyermek halálának? Felelősségre vonható el a szülésnél segédkező bába, tehetett volna vajon többet? Ha a bába börtönbe kerül, akkor elégtételt vesznek-e a kislány halála miatt? Martha viszont egészen máshogy dolgozza föl az eseményeket, ő inkább beletörődő, elfogadó és elutasító, de ami legfontosabb, rajta kívül senki nem írhatja elő neki, hogyan kéne viselkednie, hogyan kéne viselnie a gyászt.

A film magyar felirattal elérhető a Netflix kínálatában.

Pieces of a Woman. Amerikai-, magyar filmdráma, 128 perc, 2020.

 

Kövessen minketFacebook

Szabadidő | PannonMaGazin 

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB