Film-TVProgramajánlóSzabadidő

Mit nézel? Bohóckodás: Az: Második fejezet

Filmekkel és sorozatokkal foglalkozó heti ajánlónk a streaming szolgáltatók kínálatából válogat.

Az Az: Második fejezet egy 2019-ben bemutatott amerikai horrorfilm, amely az anyagilag és kritikailag is sikeres 2017-es első rész folytatása, és jelenleg az HBO GO kínálatában tekinthető meg. A rendezői székbe visszatért Andy Muschietti (Mama), míg a főbb szerepekben olyan színészeket láthatunk, mint James McAvoy (Üveg), Jessica Chastain (Csillagok között) vagy Bill Hader (Barry). Hiába a dupla akkora költségvetés és ugyanaz az alapanyag, a folytatás nem tudta elérni az előzménye szintjét, de ettől még nem feltétlenül lett egy rossz film.

A közel egy évtizeden tartó előkészületek után nagy meglepetésnek számított, hogy 2017-ben az Az világszerte 700 millió dollár bevételt termelt, így nem késlekedtek sokat a folytatás bejelentésével. Mind a két rész Stephen King jócskán 1000 oldal fölé rúgó azonos című regényének az adaptációja, melyben párhuzamosan követhetjük végig a főszereplők küzdelmét a gonosz bohóc, Pennywise (Krajcáros) ellen gyerekkorban és 27 évvel később, felnőttként. A könyv filmes megvalósítására minden bizonnyal a lehető legjobb módszert választották, különválasztva a két életkorban történő eseményeket, melyek könnyen kezelhetőek különálló egységként, még akkor is, ha együtt egy egészet képeznek. Csak így, ami felépült az első részben, az nem tudott folytatódni a másodikban.

A 2017-es Az a gyerekek – és a közöttük kötődött barátság – miatt működött annyira; ha horrorként döcögve is, de kalandfilmként és egy coming of age történetként remekül szerepelt (a regényváltozatnak is ez az igazi lelke). De a második rész hiába hozza vissza gyerekszereplőit néhány flashblack erejéig, a karaktereknek nincs hova fejlődniük, készen kapjuk őket. Hiába hasonlítanak a színészek a korábbi fiatalabb színészekre, ettől nem feltétlenül lehet hozzájuk kötődni, mert nem ugyanazok a személyek. Arról nem beszélve, hogy itt már ismeri a néző a gonoszt, amivel szembe kell majd nézniük – nem biztos, hogy a karakterekért ugyanazon a szinten lehet majd aggódni.

Ezek közül pont Bill, a (volt) csapatvezető viselkedik a legidiótábban (körülbelül mint a menekülő, butácska nő egy b kategóriás horrorban: mindig a lehető legrosszabb opciót választja), az orránál fogva lehet vezetni, de a gárda többi része sem tanúskodik éppen magas túlélési ösztönről.

Pennywise belépője, megjelenése még mindig hatásos − habár a motivációja nem került tisztázásra −, de már az első részben sem tetszett a CGI használat, és nem csak nála, egyik rémségnél sem. Egyszerűen kizökkent a filmből, ha sikerült előtte valamennyire bevonódnom.

Magának az alapanyagnak a minősége, kidolgozottsága és az, hogy egy olyan csapat áll a megvalósítás mögött, akik láthatóan lelkiismeretes, színvonalas munkát szerettek volna végezni, sokat segít azon, hogy az Az: Második fejezet ne legyen egy rossz film. Sőt, a horror műfajában született produkciók igen nagy hányadánál valószínűleg jobb (no meg a Stephen King adaptációknál). Igenis érdemes megnézni az első rész után, csak túl nagy elvárásokat nem szabad vele szemben támasztani.

Az Az: Második fejeztet megtekinthető az HBO GO kínálatában.

Az: Második fejezet. Amerikai horror-, thriller, 165 perc, 2019. Forgalmazó: InterCom

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB