Mit nézel? Bőrbe vésve: Éles tárgyak | Pannonmagazin
Film-TVProgramajánlóSzabadidő

Mit nézel? Bőrbe vésve: Éles tárgyak

Filmekkel és sorozatokkal foglalkozó heti ajánlónk, mely a streaming szolgáltatók kínálatából válogat.

Az Éles tárgyak egy 2018-as, az HBO-n bemutatott mini sorozat, mely Gillian Flynn (Holtodiglan) első, azonos című regényének az adaptációja. A 8 részes széria egy kifejezetten lassú folyású krimi/thriller, mely a hangulatával ejti rabul a nézőt, ahelyett, hogy minden epizódban egy újabb gyilkosság történne.

Története szerint az újságíró Camille Preaker (Amy Adams) nem sokkal azután, hogy kikerült a pszichiátriai kezelésről, a főnökétől azt a feladatot kapja, hogy térjen vissza a szülővárosába Wind Gapba, hogy az ott történt két fiatal lány meggyilkolásáról írjon cikket. Camille vonakodva tesz eleget a kérésnek, hiszen korántsem ápol jó kapcsolatot az anyjával, nem is nagyon beszélnek, ráadásul van egy tinédzser féltestvére is. Ha mindez nem lenne elég, Camille közben küzd az alkoholizmusával, nem mellesleg kényszeresen vagdossa magát; szavakat vés pengével a bőrébe.

Camille szülővárosába érve nem csak a gyilkosság borzalmaival kell megküzdenie, hanem saját múltjával is. Visszaköltözve a régi otthonába ki van téve anyja túlgondoskodó, hipochondriás törődésének, aki semmit nem változott az évek alatt, ugyanúgy kényszeresen irányítani akarja lánya életét, bele akar abba szólni. Camille 13 éves féltestvérével sem nevezhető felhőtlennek a viszonya, hiszen alig ismerik egymást. A főszereplő nem csak a házban, hanem az egész városban idegennek érzi magát, miközben igen gyakran törnek a felszínre múltjának démonjai.

Igaz, hogy a sorozatban fontos szerepet kapnak a gyilkosságok, de inkább egyfajta háttérzajként funkcionálnak, hangulatot teremtenek, ugyan betekintést nyerünk a nyomozás részleteibe, de azok csak másodlagosak. A középpontba Camille élete kerül, hogy hogyan küzd meg a mindennapokkal, a legtöbb esetben sikertelenül, hiszen vagy álomba issza magát vagy újabb szavakat vagdos az amúgy is tiszta heg bőrébe. A történet lassú vezetése miatt bőven marad idő a karakterek kibontására, az azok közötti konfliktusok részletes bemutatására. Mind a főszereplő-anya, mind a főszereplő-féltestvér közötti kapcsolat zseniálisan van ábrázolva, egyik kegyetlen szó vagy tett követi a másikat.

Az Éles tárgyak ugyanolyan jól tud működni, mint az alapjául szolgáló könyv, bár borzalmas titkokra derül fény a múltból a történet előrehaladtával, arra, hogy a néző megtudja, ki követte el a gyilkosságokat, egészen az utolsó pillanatig várni kell.

A sorozat mind a 8 része elérhető szinkronosan és felirattal az HBO GO kínálatában.

Éles tárgyak. Amerikai krimisorozat, 60 perc, 2018. Forgalmazó: HBO

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB