Film-TVProgramajánlóSzabadidő

Mit nézel? Carrie kicsit másképp: Ez így nem OK

Filmekkel és sorozatokkal foglalkozó heti rovat, mely a streaming szolgáltatók kínálatából válogat.

Az Ez így nem OK egy 2020-as Netflixen megjelent hét részes vígjáték-dráma sorozat, amely Charles Forsman (A ki***tt világ vége) azonos című 2017-es képregényén alapszik. A produkció készítői Jonathan Entwistle (A Ki***tt világ vége) és Chritsy Hall, míg a főszerepekben olyan színészeket láthatunk, mint Sophia Lillis (Az, Éles tárgyak) és Wyatt Oleff (Az). A kritikusok főleg pozitívan értékelték a szériát, és a megnézése után nem marad kétség, hogy meg is érdemelte a dicséreteket.

Története szerint a 17 éves Sydney Novak (Lillis) édesanyjával és az öcsével él egyedül, miután apja nemrég öngyilkosságot követett el a ház alagsorában. Sydney képtelen feldolgozni vagy beszélni az apja haláláról, ezért folyton frusztrált, emberek között visszahúzódó és szótlan, problémáin az anyjával folytatott folytonos veszekedések sem segítenek. Legjobb barátnője, Dina, egy olyan sráccal kezd el járni, akit ő nem igazán szeret, az iskolai tanácsadó arra kéri, hogy vezessen naplót, hátha így jobban meg tud birkózni a mindennapi problémákkal. A közelben lakó srác, Stanley (Oleff) megkérdi, hogy nincs-e kedve együtt lógni, amire végül igent mondd, így barátság szövődik közöttük. Azonban Sydney hamarosan fölfedezi, hogy az elméjével képes tárgyakat mozgatni, amely nem várt eseményekhez vezet.

Az Ez így nem OK kifejezetten szórakoztatóra sikeredett, nem is véletlenül rengetegszer idézi meg a Ki***tt világ vége sötét, morbid humorát, hiszen ugyanarról az íróról van szó. Az alapanyag is sok hasonlóságot mutat, a főszereplők szintúgy tinédzserek, akik nehezen találják a helyüket a világban. A naplót vezető Sydney narrátorként jól működik, sokszor nagyon vicces, igaz, ebből a tekintetből nem éri el mondjuk a Dexter vagy A ki***tt világ vége szintjét, de ettől függetlenül még egy nagyszerű sorozatot nézhetünk. A két főszereplő, Sydney és Stanley szinte azonnal megkedvelhető, Sophia Lillisnek nagyon jól áll ez a szerep, minden nehézség nélkül hozza a magába fordult, arcán folyton a megvetés és gúny maszkját viselő tinédzsert; simán elhihető róla, hogy a társadalom igazi számkivetettje.

Az Ez így nem OK afféle enyhe Stephen King Carrie parafrázisként is működik, ahogy az már a sorozat első néhány pillanatában le is lepleződik. Az áthallás a két mű között elég egyértelmű, nem csak a nyitó – és későbbi epizódok elején is visszaköszönő – jelenet miatt, hanem mert a hasonló korú tinédzser lány például felfedezi, hogy az elméjével tárgyakat képes mozgatni. Bár Sydney sorsa korántsem annyira szomorú és meggyötört, mint Carrié, az anyja sem tartja terrorban, gyásza és nehezen megnyíló természete miatt afféle sajnálható kívülálló válik belőle. Az Ez így nem OK pont olyan, mintha mondjuk a Carrie-t nem Stephen King, hanem Christopher Moore írta volna.

Egyetlen negatívuma, hogy rövid, mindössze 7szer 25 perc. Valóban egy ültő helyben végignézhető, szinte észre sem veszi az ember, már vége is van. A nézőben esetleg hiányérzet alakulhat ki, és nem azért, mert keveset kapott, mint mondjuk a Locke & Key − Kulcs a zárját esetében, hanem mert szívesen nézte volna tovább, többet megtudva akár a mellékszereplőkről is. A sorozat második évados berendeléséről egyelőre még nincs hír, de a történet további kibontásért kiált.

Az Ez így nem Ok első évada szinkronnal és magyar felirattal elérhető a Netflix kínálatában.

Ez így nem OK. Amerikai vígjátéksorozat, drámasorozat, 30 perc, 2020. Forgalmazó: Netflix

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB