Film-TV

Mit nézel? Droidmese: Halálos harcmező

Fritsi Péter

Filmekkel és sorozatokkal foglalkozó heti ajánlónk a streaming szolgáltatók kínálatából válogat.

A Halálos harcmező (Outside the Wire) egy 2021-es amerikai science-fiction- és akciófilm, melyet Mikael Håfström rendezett, és január 15-én került föl a Netflix műsorára. A film egyik főszereplője és egyben producere Anthony Mackie (Valós halál, 2. évad), a másik pedig Damson Idris (Fehér hó). Hiába próbálja magát a Halálos harcmező egy igényes akciófilmnek beállítani, sajnos majdnem minden téren megbukik.

Története 2036-ban játszódik, amikor Ukrajna területén polgárháború dúl, amit az amerikai hadsereg beavatkozásával próbálnak megszűntetni. A film főszereplője a fiatal drónpilóta, Harp, aki súlyos döntésre kényszerül, és ellenszegül felettesei parancsának, ám hiába menti meg 38 katona életét, ha közben kettőnek a halálát okozta. Tette miatt száműzik a frontra Közép-Európába, ahol Leo százados alatt fog szolgálni, aki nem mellesleg egy szuper titkos drón is egyben. Hamarosan küldetésre indulnak, hogy megakadályozzák a kitörni készülő nukleáris háborút, útjuk azonban korántsem lesz sétagalopp.

Az a baj, hogy Halálos harcmező egyik főszereplője sem tud igazán közel kerülni a nézőhöz, és ez a film végére mit sem változik. Harp olyan rideg és számító, hogy az sem okozott volna meglepetést, ha kiderül róla, hogy ő is egy robot. Leo százados, aki meg tényleg egy android, több érzelemre képes, mint újonnan szerzett társa, ami akár adhatna egyfajta plusz élményt, de a készítők ezzel végül nem kezdenek semmit. Emellett Harp valószínűleg a filmtörténelem egyik leghaszontalanabb karaktere, az esetek nagy többségében szó szerint semmit nem csinál, csak áll valahol, elbújik vagy idegesítően ellenkezik, amikor valami szabályellenes történik (egy háború kellős közepén).

A film ráadásul tele van logikai buktatókkal. Leo egy kísérleti android, akinek a létezéséről nagyon kevesen tudnak, de azért megmutatja Harpnak az áttetsző testét egy öltőzőben, ahova bárki beléphet egy óvatlan pillanatban. A golyók lepattannak Leo testéről, de egy késsel mégis fel lehet metszeni, hogy kivegyék belőle a nyomkövetőt. Igazából építettek egy harci androidot, akiből még csak egyetlen létezik, hogy teszteljék, hogyan teljesít, de nem raktak bele egy olyan funkciót, amivel ki lehet kapcsolni? Ki is parancsol pontosan neki? Senki? Leo volt, aki Harpot kérte maga mellé, de igazából miért is? Hogy fedezze a hátát? De hát mindent az android csinál, Harp talán még egy fegyvert sem süt el a film háromnegyedéig.

Legalább lenne látványos a Halálos harcmező, hogy elmerüljünk az akciójelenetekben, de ezek is inkább nevetségesre sikerültek. Cserébe a magyar cím felhívja annak a figyelmét, aki nem tudta: egy harcmező veszélyes hely, nem ide járunk a haverokkal szórakozni.

A film szinkronosan elérhető a Netflix kínálatában.

Halálos harcmező. Amerikai sci-fi- és akciófilm, 115 perc, 2021.

 

Film-TV | Pannon Magazin

Kövessen minket: Facebook

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB