Mit nézel? Egyszerre két helyen 2.0: A kívülálló | Pannonmagazin
Film-TVProgramajánlóSzabadidő

Mit nézel? Egyszerre két helyen 2.0: A kívülálló

Filmekkel és sorozatokkal foglalkozó heti rovat, mely a streaming szolgáltatók kínálatából válogat.

Stephen King nem csak a könyvek eladási számaiban tart szép rekordokat, hanem ő az a szerző, akinek a legtöbb regényéből film vagy sorozat adaptáció készült. King maga is hozzájárul ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, hiszen a munkáinak a megfilmesítési jogdíjait mindössze 1 dollárért adja el, ezzel lehetőséget biztosítva a kezdő rendezőknek. Ez valamikor remek ötletnek bizonyul, hiszen így rendezhette meg Frank Darabont a Remény rabjait (7 Oscar jelölés), máskor pedig, nos, maradjunk annyiban, hogy a megvalósított filmek minősége hagyott maga után némi kivetni valót.

A kívülálló című thrillersorozat King azonos című regényének az adaptációja, melyről múlt héten írtunk a Könyv Hétvégre! ajánlónkban. Az HBO 10 részt rendelt be az első évadból, mely dupla epizóddal került adásba és vált elérhetővé ezzel egy időben az HBO GO-n is január 13-án. A főbb szerepeket olyan színészek alakítják, mint Ben Mendelshon (Ready Player One, Robin Hodd) és Jason Bateman (Förtelmes főnökök, Ozark), készítője pedig az a Richard Price, aki az Aznap éjjel című sorozatot is elkövette korábban ugyancsak az HBO-nak. A kívülálló nem csak, hogy hű adaptációja tudott maradni az eredeti regénynek, hanem sokszor képes azt túl is szárnyalni.

Története szerint az oklahomai Flint City-ben egy brutálisan meggyilkolt kisfiú tetemére bukkannak rá a parkban. A holttest felfedezése után nem sokkal a gyanú egy helyi lakosra, a szinte mindenki által ismert és szeretett Terry Maitland-re terelődik, aki gimnáziumi irodalomtanár és a Kisliga baseball edzője. Több szemtanú állítja, hogy látta a férfit véresen a helyszín közelében, a város sztriptíz bárjának kamrafelvételén pedig tisztán kivehető az arca. A furgonban, mellyel láttak a helyszínről elhajtani, megtalálják az áldozat és az ő ujjlenyomatait is, így Ralph Anderson nyomozó úgy dönt, azonnal letartóztatja a fél város szeme láttára az egyik Kisliga meccsen. Maitland mindent tagad, sőt, állítása szerint a gyilkosság ideje alatt nem is tartózkodott Flint City-ben, amit több megbízható szemtanú meg is erősít. Nem sokkal később egy a kamerafelvételen is feltűnik, amely igazolja az állítását. Ralph Anderson nyomozó kétségbe esik, hogy talán hibát követett el, de közben minden bizonyíték arra mutat, hogy Maitland a tettes. Úgy tűnik, a férfi egyszerre volt két helyen, de mégis hogyan lehetséges ez?

A kívülálló lassan építkezik, és ez jól is áll neki. A sorozat elején, csak úgy, mint a könyvben, egyszerre ismerjük meg a bűntény részleteit, a szemtanúk vallomásait és a letartóztatás részleteit. Az áldozat holttestét csak felvillanó képek formájában látjuk, de ennyi éppen elég is, az elkövetett tett szörnyűségének a mértéke a néző fantáziájára van bízva, ami talán még jobban is működik, mintha megmutatnák. A korábban említett regény túlszárnyalása legfőképpen a hangulatban érhető tetten: minden egyes jelenet nyomasztó és sötét, mintha csak egy rémálomban lenne az ember. Még a szabadban játszódó részek között is csak elvétve akad egy-egy, amikor valójában süt a nap; a többiben borult az idő, mintha bármikor eleredhetne az eső. A benti jeleneteknél ez még tovább fokozódik, minden szobában, helyiségben félhomály vagy sötét uralkodik, és ezt még tovább tetőzi a tökéletes zeneválasztás. A feszültség egy pillanatra sem enged föl.

A kívülálló lassú tempójával, folyamatos nyomasztó hangulatával bevonja a nézőt, hogy ő is 100%-san az élmény része legyen, ugyanakkor a megteremtett világ sokszor igen félelmetes tud lenni. A sorozat megtekintése kizárólag erős idegzetűeknek ajánlott.

A sorozat első három része szinkronnal és magyar felirattal, negyedik és ötödik része csak felirattal érhető el az HBO GO kínálatában.

A kívülálló. Amerikai krimisorozat, thrillersorozat, 60 perc. Forgalmazó: HBO

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB