Mit nézel? Emlékek rabja: Új múlt | Pannonmagazin
Film-TV

Mit nézel? Emlékek rabja: Új múlt

Filmekkel és sorozatokkal foglalkozó heti ajánlónk a streaming szolgáltatók kínálatából válogat.

Az Új múlt (Reminiscene) egy 2021-es amerikai sci-fi, romantikus thriller, mely most fölkerült az HBO Max kínálatába. A filmet Lisa Joy (Westworld) rendezte, míg a főbb szerepekben olyan színészeket láthatunk, mint Thandiwe Newton (Westworld), Rebecca Ferguson (Álomdoktor) vagy Hugh Jackman (Romlott oktatás). Az Új múlt emlékeken keresztül igyekszik elmesélni egy szerelmi történetet, inkább kevesebb, mint több sikerrel.

Történetében valamikor a jövőben járunk, mikor Amerika nagyvárosait ellepte a víz. Nick Bannister az emberi elme magánnyomozója, segítségével egy személy olyan titkokat fedezhet fel emlékeiben, melyeket még ő maga sem ismert. Így ismerkedik meg későbbi szerelmével, Mae-vel, aki egyik napról a másikra egyszerűen eltűnik az életéből. Talán Mae nem is az volt, akinek mondta magát? Talán a nő miden lépését megtervezte előre? Nick nyomozásba kezd a saját és mások emlékeiben, hogy újra rátaláljon.

Az Új múlt látszik, hogy a Westworld készítőinek a munkája, csak sajnos ez itt inkább negatívum, mint pozitívum. Azzal nem lehet vádolni a filmet, hogy nem hagy elég időt a nézőnek, hogy földolgozza az eseményeket, a 148 perces játékidő eseményei lazán belefértek volna maximum (!) másfél órába, de lehet, még az is több lett volna a kelleténél. Nyilván az Új múlt esetében a hangsúly nem az akción van, hanem a két főszereplő közötti kapcsolaton, illetve a megalkotott világon, melybe a történetüket ágyazták. Csak sajnálatos módon sem az első, sem pedig a második nem annyira érdekes/izgalmas, hogy azzal érdemlegesen ki lehessen tölteni egy egész estés filmet. Nem arról van szó, hogy amit az Új múlt el akar mesélni teljesen érdektelen lenne, csak jobban beleillene egy sorozat egyetlen epizódjába inkább. Hasonló témát járt körbe Tom Sweterlitsch az Angyalok Pokla című regényében, de az a mű úgy egészében sokkal részletgazdagabbnak érződött, és nem csak azért, mert egy könyvről beszélünk.

Mindezek ellenére az Új múlt távol van attól, hogy rossz filmnek lehessen nevezni, egyszerűen inkább csak olyan súlytalan; megnézed, és másnap már nem emlékszel rá.

Új múlt. Amerikai sci-fi-, romantikus thriller, 148 perc, 2021.

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB