Mit nézel? Fogságban: Fekete madár | Pannonmagazin
Film-TV

Mit nézel? Fogságban: Fekete madár

Filmekkel és sorozatokkal foglalkozó ajánlónk a streaming szolgáltatók kínálatából válogat.

A Fekete madár egy 2022-es amerikai krimi-, thriller, melynek július 8-án volt a premierje az Apple TV+-on. A sorozatot a főként bűnügyi regényeiről ismert Dennis Lehane (Viharsziget, Titokzatos folyó) készítette, míg a főbb szerepekben olyan színészeket láthatunk, mint Taron Egerton (Kingsman: A titkos szolgálat), Ray Liotta (Nagymenők) vagy Paul Walter Hauser (Cobra Kai). A Fekete madár egy komor hangulatú sorozat, mely főként azoknak kedvez, akik a lassú sodrású történeteket kedvelik.

Történetének főszereplője, James ’Jimmy’ Kneene, aki gimnazista korában ígéretes amerikai foci játékos volt, ám később mégis inkább drogok árulásával tölti mindennapjait. Egyik nap aztán elkapja a rendőrség, és a bíró tíz év szabadságvesztéssel bünteti. Jimmy ölébe hamarosan azonban kivételes lehetőség hullik, fölajánlják neki, hogy segítsen kicsikarni egy vallomást egy feltételezett sorozatgyilkosból, cserébe pedig azonnal kiszabadulhat. Ám ez a küldetés korántsem veszélytelen, ráadásul mentálisan és lelkileg is elég megterhelő. Vajon sikerül-e véghez vinnie a feladatot, mielőtt végleg összecsapnak a feje fölött a hullámok?

Ha valaki ismeri Dennis Lehane munkásságát, az könnyen fölfedezheti a szerző stílusát a Fekete madárban. A sorozat igazából egy könyvadaptáció és megtörtént eseményeken alapszik, és az elvitathatatlan tény tőle, hogy nagy hangsúlyt fektet elsősorban a két fő karakterre; a közöttük és a mellékszereplők között elhangzott párbeszédek kivételes igényességgel íródtak meg. A feljebb említett lassú történetvezetés a műfaj legjobbjait idézi meg, hangulatában és a cselekmény kibontásában hasonlít a Hajszára, a Mindhunter – Mit rejt a gyilkos agyára vagy akár Az törvény nevébenre. Magukból a gyilkosságokból ugyan nem sokat mutat a Fekete madár, az események túlnyomórészt a börtön zárt épületében játszódnak, a történet mégsem laposodik el túlságosan. Ugyanakkor az mégis kifogásolható, hogy jelenleg a hatból az utolsó előtti epizódnál jár már a sorozat, maga a végkifejlet és a megoldás mégis még mindig nagyon távolinak tűnik.

Fekete madár. Amerikai thriller-, krimi, 60 perc, 2022.

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB