Film-TVSzabadidő

Mit nézel? Gördülő halál: A martfűi rém

Fritsi Péter

Filmekkel és sorozatokkal foglalkozó heti ajánlónk a streaming szolgáltatók kínálatából válogat.

A martfűi rém egy eredetileg 2016-ban bemutatott magyar thriller-, krimi, melyet Sopsits Árpád rendezett. A film megtörtént eseményeket dolgoz föl, egy 1960-as években elkövetett gyilkosságsorozatot, a tettes elkapását, illetve egy ártatlan férfi elítélését nézhetjük végig, némileg megváltoztatva az eredeti történéseket. Érdekesség, hogy a filmet 2020-ban extrákkal kiegészítve egy négy részes minisorozat formájában bontották szét, amely a Netflixen tekinthető meg. Habár A martfűi rémnek vannak hibái, összességében egy igényes, jól összerakott alkotást kapunk, amely egészen explicit módon mutatja mind a nyomozást, mind az elkövetett szörnyűségeket.

Története 1957-en kezdődik, amikor egy martfűi cipőgyárban dolgozó fiatal nőt brutálisan meggyilkolnak és megerőszakolnak. Hamarosan elkapják a tettest, Réti Ákost, aki vallomást tesz, és be is mutatja, milyen módon, hogyan ölte meg az áldozatát. Rétit először kötél általi halálra ítélik, de később ezt életfogytig tartó börtönbüntetésre enyhítik. Csak hogy évekkel később a gyilkosságok újra kezdődnek, és módszer egészen hasonló. A nőket megtámadják a sötét utcán, ha szerencséjük van, elmenekülnek, de vannak, akiket a Tiszában találnak meg holtan. Már csak az a kérdés, ha az elkövető börtönben ül, akkor ki a felelős ezekért a szörnyűségekért?

A martfűi rém csak erős idegzetű nézőknek ajánlott, durva nyelvezetben, illetve a kéjgyilkosságok részletes bemutatásában nem szűkölködik. Igaz ugyan, hogy párbeszédek terén néha elhangzik egy-egy amerikai krimi klisé, de ettől függetlenül a dialógusok rendben vannak, életszerűek és nem erőltettek. A hangulat komor, sötét, tökéletesen illeszkedik a film témájához, a nyomasztó atmoszférát talán nem ártott volna néha feloldani kissé, mert az nemhogy kitart a történet végéig, hanem még ott sem hagy szinte semmiféle felengedést. Bár a 2016-os rövidebb változathoz nem volt szerencsém, az elmondható, hogy A martfűi rémnek nem tett rosszat a sorozattá alakítás, nem vált tőle darabossá vagy felszabdalttá (ráadásul a rendező eredeti elképzelése is ez a formátum volt).

A martfűi rém nem egy gyors folyású krimi, de jól áll neki a lassú tempó. Kapunk egy hiteles korrajzot és valami olyasmit, ami igazán magyar és vidék (a szó jó értelmében), a remek színészi alakításokról nem is beszélve. Kár lenne kihagyni.

A martfűi rém. Magyar thriller, krimi, 2020, 45 perc.

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB