Film-TV

Mit nézel? Halálos kitérő 11,5: Közönséges horrorsztori

Filmekkel és sorozatokkal foglalkozó heti ajánlónk a streaming szolgáltatók kínálatából válogat

A Közönséges horrorsztori egy 2021-es olasz horrorfilm, melynek július 14-én volt a premierje a Netflixen. A filmet Roberto de Feo és Paolo Strippli rendezte és írta, utóbbi tevékenységben besegített még nekik Lucio Bessana, David Bellini és Millo Tissone, a főbb szerepekben pedig olyan színészeket láthatunk, mint Matilda Lutz, Will Merrick vagy Yuliia Sobol. A Közönséges horrorsztori egy alacsony költségvetésű alkotás, amely a horror műfaj kliséit felhasználva és kifigurázva próbál jobb lenni az átlagnál, de sajnos már maga cím is előre megjósolja, hogy mire számíthatunk.

Története főszereplője Elisa, aki hazautazik szüleihez telekocsi segítségével, és itt találkozik utastársaival egy lakóautóban, a sofőrrel, Fabrizio-val, egy doktorral, Riccardo-val és egy fiatal párral, Sofia-val és Mark-kal. Mikor a társaság éjjel utazik, és Mark ittasan átveszi a kormányt (na ki hal meg először?), balesetet szenvednek, ám később valahol az erdő közepén ébrednek mindannyian, egy faház mellett. Mikor újra leszáll az este, vörös fény árasztja el a tájat, fülsértő sziréna hangja töri meg a csendet, hőseinknek pedig menekülniük kell, a különös maszkos alakok elől, akiknek egyetlen célja valamiért a gyilkolás. Ám az erdőből könnyen lehet, hogy nincs is kiút…

A Közönséges horrosztori kétmondatos leírásában egy hátborzongatóan feszült filmet ígérnek, azonban ebből sem a hátborzongató, de főleg a feszült nem valósul meg. Az alkotás érezhetően alacsony költségvetésből készült, azonban ezzel alapvetően nem lenne baj, hiszen születtek már így remek kamaradrámák, de a Közönséges horrorsztori egészen egyértelműen nem ebbe a kategóriába tartozik. A karakterekhez semmilyen módon nem lehet kötődni, mindenki unszimpatikus, ezért olyan nagyon nem is aggódik értük az ember. Ráadásul konkrétan van egy jelenet, mikor Mark-ot megkínozzák, és Riccardo végignézeti az egészet a barátnőjével a padláson (ha ez még nem lenne elég, a férfi később számon kéri, miért nem ellenkezett jobban). Atmoszférát sem a környezet (nappali és éjjeli erdő), sem a faházban fölfedezett baljós történet nem tud teremteni, emellett pedig a film még sokkolni sem akar annyira, hiszen az igazán durva részeket nem láthatja a néző.

A film utolsó fél órája értékelhető egyedül, itt található egy csavar a sztoriban, és itt válik a Közönséges horrorsztori nem „közönségessé”, csak az a baj, hogy mindeközben az odáig vezető közel egy óra borzalmasan unalmas. Azt, hogy a forgatókönyv megírásához vajon miért kellett öt ember, elképzelni sem tudom.

Azt sem lehet mondani, hogy nem volt potenciál a Közönséges horrorsztoriban, ám ennél sokkal jobban ki lehetett volna használni a lehetőségeit.

A Közönséges horrorsztori magyar felirattal elérhető a Netflix kínálatában.

Közönséges horrorsztori. Olasz horrorfilm, 95 perc, 2021.

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB