Film-TVProgramajánló

Mit nézel? Hősök ideje: Vikingek

Filmekkel és sorozatokkal foglalkozó heti ajánlónk a streaming szolgáltatók kínálatából válogat.

A Vikingek egy 2013-ban indult történelmi fikciós sorozat, amely azóta is fut a History csatornán. A széria készítője és írója Michael Hirst (Tudorok), a főbb szerepeket pedig Travis Fimmel (A farkas gyermekei), Katheryn Winnick (Született gengszterek) és Alexander Ludwig (Az Éhezők Viadala) játssza benne. A Vikingek nagy népszerűségnek örvend és a History csatorna egyik legnagyobb sikertörténete – képregény készült belőle, a Netflixre egy előzménysorozat is érkezik valamikor −, ami nem véletlen, hiszen minden területen remekül működik.

Történetében egészen a 13. századig repülünk vissza Skandináviába, hogy megismerhessük Ragnar Lothbrok-ot, aki mikor nem a tengeren hajózik, hogy fosztogasson északi társaival, otthonában földművesként tevékenykedik. Ragnar a fiával – Bjorn – útnak indul jelenlegi vezetőjükhöz, hogy megtudják, merre fognak hajózni és kincseket rabolni, de csalódniuk kell, mert nem jelölnek ki számukra új útvonalat. Ragnar biztos benne, rátalált a módjára, hogy nyugatra jusson, de ahhoz, hogy ezt megtehesse, szembe kell szegülnie a törvénnyel. Ragnar eldönti, mindent kockára tesz, hogy bebizonyítsa igazát.

A Vikingek – a cím kissé ironikus, mert a 13. században senki nem hívta így őket igazából − tipikusan az a sorozat, amely azonnal megragadja a nézőt a hangulatával. A tájak eleve gyönyörűek (igaz, Írországban forgatták, nem skandináv területeken), a csatajelenetekkel nem estek túlzásba, ezért azok egészen hitelesnek tűnnek. A kis létszámú összecsapások nem hogy rontanának az összképen, hanem csak még valóságosabbá válik tőle az egész. Kegyetlen világ ez benne kegyetlen emberekkel – hiába kerülnek közel a nézőhöz a kedvelhető karakterek, akkor is ártatlanokat járnak fosztogatni idegen földrészre.

A sorozat Ragnar Lothbrok fennmaradt legendáit dolgozza föl, aki elsőként jutott el a tengeren keresztül Angliába, hogy ott olyan kincsekre tegyen szert, melyre előtte még senkisem. Ragnar nem csak bátor és jó harcos, hanem képes arra, amire a legtöbb társa nem: előre gondolkozni. Földművesként tökéletesen tisztában van vele, hogy az igazi érték nem az arany, hanem a kiváló minőségű termőföld. Az ő személyében összpontosul mindaz, ami ahhoz szükséges, hogy valaki született vezető legyen. És ő csak egy a számos másik karakter közül, akik még tovább emelik a sorozat színvonalát.

A Vikingek összes évada magyar felirattal elérhető a Netflix műsorán.

Vikingek. Ír-kanadai drámasorozat, 2013, 60 perc.

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB