Film-TVProgramajánlóSzabadidő

Mit nézel? Ideglelés Angliában: A Bly-udvarház szelleme

Fritsi Péter

Filmekkel és sorozatokkal foglalkozó heti ajánlónk a streaming szolgáltatók kínálatából válogat.

A Bly-udvarház szelleme egy 2020-as amerikai horror- és dráma sorozat, amely Henry James A csavar fordul egyet című novellájának az adaptációja. A széria készítője Mike Flanagan, aki a 2018-as a Hill-ház szelleme után ismét egy klasszikus alapanyaghoz nyúlt hozzá, egyfajta antológiasorozatot létrehozva, melyek különálló egységként tekinthetőek, de stílusukban mégis nagyon hasonlítanak. A Bly-udvarház szelleme ha nem is éri el elődje, a Hill-ház szelleme szintjét, mégis bőven egy rendkívül hangulatos és izgalmas alkotás lett.

Története szerint Henry Wingrave (Henry Thomas) felbérli a fiatal, amerikai Dani Claytont (Victoria Pedretti), hogy árva sorsra jutott unokahúga és unokaöccse teljes felügyeletű dadusa legyen. Dani a Bly-udvarházba érve megismerkedik a két gyerekkel – Flora és Miles −, illetve a szakáccsal, takarítónővel és a kertésszel is. Nem telik bele sok idő azonban, hogy a házban egészen rejtélyes dolgok kezdjenek történni, valaki sáros lábnyomokat hagy a padlón, ismeretlen alak tűnik föl a legváratlanabb helyeken, hogy aztán a következő pillanatban eltűnjön, a gyerekek is néha megmagyarázatlanul furcsán viselkednek. Vajon milyen szörnyű titkokat őrizhet ez a több száz éves épület?

Mike Flanagan már a Hill-ház kísértete esetében megmutatta, hogy kitűnő érzékkel képes kezelni és továbbgondolni a rendelkezésére álló alapanyagot, és szerencsére ez a Bly-udvarház szelleme esetében sem történt máshogy. Ugyanazokat a stílusjegyeket sikeresen megőrizte, mint elődjénél, ezért a sorozatot kellőképpen komor – helyenként hidegrázós – hangulat övezi, amely sajnálatos módon a végére teljesen eltűnik. A történetvezetés ismét zseniális, ahogy a különböző rejtélyek szépen-lassan kibomlanak az idő előre haladtával, hogy a végül minden részlet a helyére kerüljön; ezzel a módszerrel kellőképpen izgalmas marad a sorozat.

Érdekesek a karakterek, ők is különálló rejtélyek, melyek megfejtésre, kibontásra várnak, és ugyanúgy apró részleteken keresztül nyerünk betekintést múltjukat/életüket övező misztikumokba. Kifejezetten ötletes – meg nyilván egyfajta biccentés is a klasszikus kísértet történetek irányába – a keretes szerkezet, a cselekmény egészét tekintve talán elég lett volna néhány résszel kevesebb, kicsit túlnyújtották. Az eleinte tapasztalható markáns hangulat sajnos időközben teljesen feloldódik, de azért még így is rátesz a legtöbb B-kategóriás horrorra. Összességében tényleg nem éri el a Hill-ház kísértete szintjét, de igényessége tagadhatatlan, bőven megéri megnézni.

A Bly-udvarház szelleme szinkronosan elérhető a Netflix kínálatában.

A Bly-udvarház szelleme. Amerikai horror-, drámasorozat, 2020, 60 perc. Forgalmazó: Netflix.

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB