Film-TV

Mit nézel? Ingatag örökség: Jupiter hagyatéka

Filmekkel és sorozatokkal foglalkozó heti ajánlónk a streaming szolgáltatók kínálatából válogat.

A Jupiter hagyatéka (Jupiter’s Legacy) egy 2021-es szuperhős sorozat, amely Mark Millar (Kingsman – A titkos szolgálat, Ha/Ver) azonos című képregényének az adaptációja, és május 7-én volt a premierje a Netflixen. A szériát Steven S. Dekinght (Tűzgyűrű: Lázadás) készítette, a főbb szerepekben pedig olyan színészeket láthatunk, mint Josh Duhamel (Transformers), Ben Daniels (A Korona) vagy Leslie Bilb (A vasember). A Jupiter hagyatékát az első darabnak szánták a Netflix Millarworldnek nevezett szuperhős univerzumában, amely bár egészen élvezhetőre sikerült, végeredményben valahogy mégis jócskán elmarad a jótól.

Története szerint a szuperhősök első generációja lassan egy évszázada tartja biztonságban világunkat. Sheldon Sampson és néhány társa ugyanis az 1920-as évek végén fölfedezett egy különleges helyet, melynek segítségével emberfeletti képességekhez jutottak hozzá. A jelenben azonban ezek a régi hősök lassan kiöregednek munkájukból, és helyüket át kéne vennie a fiatalabb generációnak, ugyanakkor nem egyszerű feladat felnőni ehhez. És ha mindez nem lenne elég, kiszabadul egy szigorúan őrzött börtönből az egyik szupergonosz, Blackstar, akihez minden erőforrásra szükség van, hogy megállítsák, miközben morális kódexüket is kénytelenek megőrizni.

A Jupiter hagyatéka sajnos elkésett. A képregény műfaj és szuperhős filmek mára már egy olyan agyonhasznált terület lett, ahol igen nehéz kiemelkedőt, maradandót vagy éppen valami egyedit alkotni. Igaz, ha az alapanyag íróját vesszük figyelembe, a lehetőség adott, hiszen se a Kingsman, se a Ha/Ver nem nevezhető a képregények világában tucatnak. És mégis, mivel az utóbbi tizenöt évben túl vagyunk A bosszúállók záró epizódján, a DC félresikerült világépítésén, láttuk a hősök árnyoldalát is bemutató Watchment-t, nem mellesleg megnézhettük a minden határt feszegető The Boys-t, a Jupiter hagyatéka valahogy már nem képes megmozgatni különösképpen semmit a nézőben. És ez nem csak az előbb felsorolt adaptációknak köszönhető, hanem hogy az elkészült sorozat tartalmilag inkább közelít az üres felé.

A Jupiter hagyatéka képes kiemelkedően látványos lenni néhány jelenetben (talán csak kettő-háromban), és inkább a drámára próbálja a hangsúlyt helyezni, de ehhez meg nagyon keveset nyújt. A Sampson családban uralkodó konfliktusok kimerülnek egyetlen dologban, hogy Sheldon/Utopian, mint valami négyéves akaratos kisgyerek ragaszkodik morális kódjához, miszerint a jók semmiképpen nem ölnek gonoszokat, még akkor sem, ha az életük múlik rajta. Mikor fia a sorozat elején ezt mégis megszegi, ráadásul, mint később kiderül, egy gonosz klónjával, miközben apja életét menti, nyolc egész részen keresztül ez teszi ki minden ellentétük alapját. És nagyjából igazából ennyi, van még Sheldonnak egy lánya, aki letért a szuperhős útról, iszik és drogozik, de ez a szál – mint bármelyik másik a szériában – sem jut el a sehova a záró epizód végére. A Jupiter hagyatéka csepegtet néha érdekes információkat, és aztán nem kezd velük semmit.

A cselekmény két szálon fut egyszerre, az egyik a jelenben, míg a másik száz évvel ezelőtt, és azt ismerhetjük meg benne, Sheldon és társai hogyan jutottak el különleges erejük megszerzéséig. Hiába érdekesebbek a múltban játszódó események, igazság szerint még ez a rész sem halad túl sokat előre. Ráadásul a sorozatban a két idősík történései úgy vannak összevágva, mintha izgalmas jelenetek tömkelege váltaná egymást, közben meg pont az ellenkezője az igaz. És ez olyannyira jellemző az egész első évadra, hogy az utolsó epizód után előfordulhat, a néző leellenőrzi, hogy nincs-e véletlenül még néhány rész, hátha azokban végre történik majd valami (saját tapasztalat alapján).

A Jupiter hagyatéka szinkronosan elérhető a Netflix kínálatában.

Jupiter hagyatéka. Amerikai szuperhős sorozat, 2021.

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB