Film-TV

Mit nézel? Insomnia: Ébrenlét

Filmekkel és sorozatokkal foglalkozó heti ajánlónk a streaming szolgáltatók kínálatából válogat.

Az Ébrenlét (Awake) egy 2021-es amerikai science-fiction- és thriller, melynek június 9-én volt a bemutatója a Netflixen. A filmet Mark Raso (Koppenhága) rendezte, míg a főbb szerepekben olyan színészeket láthatunk, mint Gina Rodriguez (Expedíció), Jennifer Jason Leigh (Aljas nyolcas) vagy Shamier Anderson (Góliát). Az Ébrenlét egy olyan világot mutat be nekünk, ahol az emberek egyik napról a másikra elvesztik az alváshoz való képességüket.

Történetének főszereplője Jill, egy leszerelt katonai orvos, aki most egy helyi egyetemen biztonsági őr, éjjel pedig az intézmény laborjából csempész ki drogokat. Tinédzser fiával (Noah) és fiatalabb lányával (Matilda) viszonya nem túl rózsás, hiszen azok nagyanyjuknál laknak. Mikor Jill elviszi gyerekeit egy közös programra, balesetet szenvednek, és bár szerencsésen túlélik, kiderül, az elektromosság valahogy eltűnt az egész világról, ami ennél is nagyobb baj, hogy senki sem tud aludni… kivéve egy embert, Jill lányát, Matildát. Miközben a társadalom egyik pillanatról a másikra darabjaira hullik, Jill komoly dilemmába kerül, mit is tegyen pontosan.

Fogni egy jó ötletet, és nem kezdeni vele igazából semmit – talán ez a legtalálóbb alaptézis az Ébrenléttel kapcsolatban. Persze nincs igazán könnyű helyzetben az Ébrenlét, hiszen évente több olyan film és sorozat készül, melyekben valamilyen esemény hatására az általunk ismert világ lényegében megszűnik létezni, a társadalom fölbomlik, és a benne lévő emberek megbotránkoztató módon kezdenek el viselkedni. Így nehéz ebben a műfajban újat mesélni, de azért nem lehetetlen, és ha megfelelő módon használjuk a kliséket, abból a legtöbb esetben legalább egy érdekfeszítő alkotás születik. Vagy lehet úgy is csinálni, mint az Ébrenlét is, amely egyszerűen az unalomba fullad.

Ráadásul az Ébrenlét igenis tisztában van a műfaj jellemzőivel, hiszen a néző kap egy családot, akiért izgulhat. A főszereplő egy bukott anya, akinek az események hatására lehetősége van jobb szülővé válnia (nem él vele). Bekerülnek a megszokott klisék: vallásos fanatizmus, kegyetlen emberi kísérletek gonosz orvosoktól, akik semmitől sem rettennek vissza, hogy megtalálják a gyógymódot (aztán mégsem sikerül nekik), utazás kihalt utakon, a film mégsem használja jól egyiket sem. És mindez még nem lenne elég, a szereplők is idegesítően bután viselkednek benne.

Az elektromosság megszűnése és álmatlanság mellékhatásai sokak idegeit kikezdhetik, de ne legyen már szinte mindenki a főszereplő családot leszámítva hirtelen egy szadista állat. Jill gondolatmenete a lányával kapcsolatban egyszerűen követhetetlen, túl könnyedén egyezik bele túl veszélyes dolgokba, utána meg szinte játszi könnyedséggel besétál abba a szigorúan őrzött laborba, ahol a gyógymódot kutatják (micsoda szerencse, hogy előtte egy katona jó hangosan elmondta a bejárati kapu kódját, hogy ő is meghallja). Matilda hű marad képességéhez, és a játékidő nagy része alatt alszik, de ez nem baj, mert mikor ébren van, általában idegesítő.
A végén a megoldás már-már Trónok harcába illő, mintha csak a Greyjoy családot látnák: „Ami meghalt, nem halhat meg újra.”

Az Ébrenlét szinkronosan elérhető a Netflix kínálatában.

Ébrenlét. Amerikai science-fiction-, thriller, 96 perc, 2021.

 

Kövessen minketFacebook

Szabadidő | PannonMaGazin 

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB