Film-TV

Mit nézel? Jakuzák harca: Tokyo Vice

Filmekkel és sorozatokkal foglalkozó heti ajánlónk a streaming szolgáltatók kínálatából válogat.

A Tokyo Vice egy 2022-es japán-amerikai kirmi, drámasorozat, melynek április 7-én volt a premierje az HBO Max-on. A széria elkészültéért J. T. Roberts (Oslo) felelt, míg a főbb szerepekben olyan színészeket láthatunk, mint Rachel Keller (Légió), Ken Watanabe (Eredet) vagy Ansel Elgort (Nyomd, Bébi, nyomd!). A Tokyo Vice a japán jakuzák világába kalauzolja el a nézőket, és könnyen lehet, hogy a 2022-es év egyik legjobb sorozatáról beszélhetünk.

Történetének főszereplője Jake Adelstein, egy Tokióban élő fiatal férfi, aki több éve gyakorolja a japán nyelvet, és felvételt is nyer az egyik legolvasottabb napilaphoz, mint kezdő újságíró. Jake hiába tanulmányozta behatóan az ottani kultúrát, tökéletes nyelvi felkészültsége ellenére még így is sokszor ütközik nehézségekbe munkája és magánélete során. Hamarosan aztán fölfigyel néhány a városban történt különös öngyilkosságra, és a szálak a tokiói alvilágba vezetnek. Könnyen lehet, hogy a saját életét is kockára teszi, ha folytatja a nyomozást.

Nem arról van szó, hogy a Tokyo Vice egy olyan témát dolgozna föl, mellyel ne találkozhattunk volna már korábban a filmek és a sorozatok világában, azonban kétségtelen, hogy a japán alvilág reprezentálása itt különösen autentikusnak érződik. Nem is véletlen, hiszen a produkció megtörtént eseményeken alapszik, és a főszereplő, Jake Aldelstein valóban japánban élt az 1990-es években, így a sorozat készítésekor/írásakor az ő beszámolóit használták föl. Az idegen, ritkábban látott kultúra működésének bemutatása, annak kihatása a szereplők életére újszerűnek, nem megszokottnak hat, és – többek között – ez is pozitív tulajdonsága a Tokyo Vice-nak. Persze ez mit sem érne, ha nem lenne egy izgalmas cselekmény és hozzá remek alakítások, és szerencsére ebben az esetben itt egyikre sem lehet panasz. Bár szinte minden színész remekel, külön kiemelendő a fő karaktert alakító Ansel Elgort, aki a szerep kedvéért folyékonyan megtanult japánul és még külön újságcikkeket is írt ezen a nyelven. Az pedig kisebbfajta csoda, hogy a stáb nem kapott nikotinmérgezést a forgatáson, mert annyit dohányoznak a játékidő alatt.

Az egyetlen negatívum, amit fel lehet hozni a Tokyo Vice-szal kapcsolatban az nem magára a sorozatra vonatkozik, hanem az HBO Max-ra. Az Egyesült Államokban már rég elérhető az összes epizód, nálunk valamiért csupán heti egy részt töltenek fel péntekenként. Mégis mire való egy ilyen streaming szolgáltatás, ha nem arra, hogy globálisan egy időben lehessen hozzájutni a tartalmakhoz?

Tokyo Vice. Japán-amerikai krimi-, dráma, 60 perc, 2022.

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB