Film-TV

Mit nézel? Kiberkrimi: Clickbait

Filmekkel és sorozatokkal foglalkozó heti ajánlónk a streaming szolgáltatók kínálatából válogat.

A Clickbait egy ausztrál-amerikai limitált krimi- és drámasorozat, melynek augusztus 25-én volt a bemutatója a Netflixen. A széria elkészültéért Tony Ayres (Gikszer) felelt, míg a főbb szerepekben olyan színészeket láthatunk, mint Zoe Kazan (Fülledt utcák), Adrian Greiner (Törtetők) vagy éppen Betty Gabriel (Jacob védelmében). A Clickbait alapvetően egy jó ötletből táplálkozó sorozat, amely többek az internetes ismerkedés és a közösségi média árnyoldalaira hívja föl a figyelmet, csak kár, hogy azt ilyen unalmas, pocsék módon teszi.

Történetének főszereplője a Brewer család, ahol az apa, Matt egyik nap eltűnik, majd az interneten bukkan föl újra egy videóban, melyben összeverve mutat föl különböző táblákat. Ezeken a táblákon zavarba ejtő feliratok szerepelnek, miszerint a férfi nőket használt ki, sőt, egyet meg is ölt, és ha a videó megtekintése eléri az ötmilliót, az az ő halálához fog vezetni. Rohamos tempójú nyomozás indul mind családon belül, mind a rendőrségen, ám hiába a sietség, a Matt-et végül holtan találják. Ha ez még nem lenne elegendő, hamarosan kiderül, a táblákon a felirat igaz volt. Matt talán nem az az ember, akinek mondta magát?

Talán az a legnagyobb gond a Clickbait-el, hogy túl sokat akar mesélni és azt is túl nagy részletességgel, mindenféle perspektívából bemutatva a történéseket. Az igazat megvallva, ha a történet egészét vesszük alapul, akkor bőven elegendő lett volna fele ennyi játékidő, de még az is lehet, hogy egy hosszabb, egész estét film is kielégítette volna a cselekmény elmesélését. Az alapötlet valóban jó, de annyira érződik, hogy a sorozatot szánt szándékkal elnyújtották, és fölhalmoztak benne minden olyan fölösleges dolgot, amit korábbi már többször láthattunk máshol, hogy az teljesen lerombolja az összeképet. Konkrétan van egy olyan jelenet, amit kénytelenek vagyunk kétszer is végignézni, és a perspektíva váltás semmit az égvilágon nem tesz hozzá ehhez a részhez. Lehetett volna a Clickbait-ből egy feszes krimi vagy thriller, helyette úgy néz ki, a készítők mindenáron bele akarták erőltetni a drámát a családtagokon, de még a mellékszereplőkön keresztül is, ami nagyon rosszat tett a dinamikájának.

Vannak a Clickbait-nek éppen jobb pillanatai, valóban tartogat egy-két váratlan fordulatot, és a rejtély végleges megoldására az utolsó részig kénytelen várni a néző, így ilyen szempontból a sorozat jól teljesít. Azonban az idáig vezető szövevényes út erőteljesen döcög, ráadásul, a Clickbait csal. Ha csak azt vesszük alapul spoiler nélkül, hogy Matt az interneten ismerkedve abúzált nőket, akkor ne állítsa már az egyik szereplő, hogy szerelmesek voltak egymásba, és hogy viszonyuk volt, mikor életükben is találkoztak igazából. Ez így egyáltalán nem fair a nézővel szemben.

A Clickbait szinkronosan elérhető a Netflix kínálatában.

Clickbait. Amerikai-ausztrál krimi- és drámasorozat, 45 perc, 2021.

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB