Mit nézel? Lányok sorsa: Easttowni rejtélyek | Pannonmagazin
Film-TV

Mit nézel? Lányok sorsa: Easttowni rejtélyek

Filmekkel és sorozatokkal foglalkozó heti ajánlónk a streaming szolgáltatók kínálatából válogat.

Az Easttowni rejtélyek (Mare of Easttown) egy 2021-es amerikai limitált krimi- és drámasorozat, melynek április 18-án volt a premierje az HBO-n. A szériát Brad Igelsby (A harag tüze) készítette a csatorna számára, a főbb szerepekben pedig olyan színészek tűnnek föl, mint Julianne Nicholson (A kívülálló), Jean Smart (Watchmen) vagy Kate Winslet (Titanic). Az Easttowni rejtélyek komótos tempóban meséli el egy lány rejtélyes gyilkosságának az esetét.

Történetének főszereplője Mare, aki a rendőrségnél dolgozik nyomozóként egy Philadelphia melletti kisvárosban, Easttown-ban. Az ott élő közösség életét már felforgatta korábban egy eltűnt lány esete, ám a most a helyzet komolyodni látszik, mert egy másik lányt az erdőben gyilkoltak meg. Mare azonban hiába követ el mindent, hogy megtalálja a gyilkost, közben széthulló családját is egyben kell tartania, és úgy tűnik, maga a sors is összeesküdött ellenne, hogy fölgöngyölítse a szálakat.

Ha valaki egy pörgős, gyors tempójú sorozatot keres, akkor elég hamar kiderül, hogy az Easttowni rejtélyek nem a megfelelő választás erre. A széria inkább követi az ugyancsak az HBO-n megtalálható A törvény nevében vagy A hajsza példáját, és a cselekményt finoman szólva is megfontolt, ráérős sebességgel bontja ki. Ezzel alapvetően nincs is semmi probléma, az előbb említett két példa esetében ezek túlnyomórészt jól is működnek, illeszkednek az adott sorozat atmoszférájához, az Easttowni rejtélyek azonban néha túlzásokba esik ezen a téren. Hiába a limitált epizódszám, a történet így is indokolatlanul hosszúra nyúlik, rengeteg az üresjárat, konkrétan vannak olyan részek, melyek megnézése után a néző könnyen azt érezheti: azért valami mégis történhetett volna. Ez a negatívum talán még jobban kidomborodik attól, hogy a részek hétről-hétre jelennek meg, nem pedig egyszerre, egy napon.

Ha a sorozat lassúságától azonban eltekintünk, egy egészen korrekt, kifejezetten élvezhető alkotást kapunk. Érdekes a városban elkövetett gyilkosság, és annak kibogozhatatlannak tűnő, szövevényes szálai is, azonban egyértelműen a főszereplő személye és annak drámája az Easttowni rejtélyek csúcspontja. Mare nem csak rendőrként kénytelen teljesíteni, hanem családi kapcsolatait is muszáj valahogy rendeznie, ám azok talán még bonyolultabbak, mint a meggyilkolt lány rejtélye az erdőben. Ilyen szempontból érthető, hogy a sorozat írója elegendő időt szeretett volna biztosítani a nézőnek, hogy megismerje az összes családtagot (ex férj, unoka, lány, halott fiú, anya… stb), és ember legyen a talpán, aki elsőre követni tudja ezeket az eseményeket. Ez azonban nem zavaró, sőt, kifejezetten jót tesz az Easttowni rejtélyek dinamikájának. A főszereplőt alakító Kate Winslet nagyszerű a szerepében, először talán kissé unszimpatikus a folyton csak kemény arcát mutató nyomozó, de mikor a második epizódban végre kissé félrehúzódik ez az álarc, és meglátjuk ezt az alapvetően esetlen, túl sok mindent megélő nőt, nem lehet nem megkedvelni. Kár, hogy a sorozat alatt nem kaptunk több ilyen megnyílást, mert a végeredmény talán még jobb lehetett volna tőle.

Az Easttowni rejtélyek szinkronosan elérhető az HBO GO kínálatában.

Easttowni rejtélyek. Amerikai krimi- és drámasorozat, 60 perc, 2021.

 

Kövessen minketFacebook

Szabadidő | PannonMaGazin 

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB