Film-TV

Mit nézel? Lélekharc: Karácsonyi ének

Fritsi Péter

Filmekkel és sorozatokkal foglalkozó heti ajánlónk a streaming szolgáltatók kínálatából válogat.

A Karácsonyi ének egy 2019-es háromrészes minisorozat, amely Charles Dickens 1843-as azonos című klasszikusának adaptációja. Premierjére december 22-én került sor a BBC csatornán, forgatókönyvének megírásáért és a produceri feladatokért többek között Tom Hardy (Tabu), Steven Knight (Birmingham bandája) és Ridley Scott (A farkas gyermekei) felelt, a főszerepeket pedig olyan színészek játsszák benne, mint Guy Pearce (Mementó) és Andy Serkis (A Gyűrűk Ura). Ha a Karácsonyi ének nem is a megszokott értelemben vett könnyed ünnepi film, mégis képes kellemes kikapcsolódást nyújtani 3 órás játékidejével, miközben azért a karácsonyi hangulat sem marad el.

Történetének főszereplője Ebenezer Scrooge, egy kapzsi, zsugori üzletember, akinek a karácsony pont ugyanolyan nap, mint a többi; sőt, lenézi azokat, akik a hagyományokhoz híven ilyenkor ünnepelnek. A karácsonyi dalokat éneklő gyerekekre rácsapja az ajtót, írnokát teljesen kihasználja, és nem engedi haza előbb családjához. Este hazatérve azonban halott üzlettársa szelleme várja, aki három további szellem eljövetelére figyelmezteti. Scrooge életében először kénytelen szembesüli múltjával, és hogy valóban milyen ember: lelkének megmenekülése kétséges.

Nem minden a pénz, de nélküle élni is nagyon nehéz, főleg ha az embernek éhes szájakat kell otthon etetnie. Persze attól, mert valaki nagyobb vagyonnal rendelkezik, mint a többség, nem muszáj egy lelketlen szörnyeteggé válnia, pont úgy, mint a főszereplőnek, Ebenezer Scrooge-nak. Csak azért, mert Scrooge az utolsó garast is a fogához veri, még nem feltétlenül kéne úgy bánnia embertársaival, ahogy az a Karácsonyi történetben végbemegy. Scrooge nem csupán alaptermészetéből fakadóan rosszindulatú, hanem kifejezetten élvezi, ha mások kiszolgáltatott helyzetbe kerülnek miatta. A pénz hatalom, és az ő kezében ebből tetemes mennyiség összpontosul, egyetlen célja volt valaha az életben, hogy minél több profitot tudjon termelni, nem számít, hány életen kellett áttaposnia ezért. Amit Scoorge soha nem tapasztalt meg : milyen szeretve lenni, szerető környezetben lenni.

A Karácsonyi ének egy tanmese, Ebenezer Scrooge utolsó esélye arra, hogy megváltoztassa lelkileg igencsak szegényes életét, és hogy egyszer önzetlenül tudjon segíteni másokon. Guy Pearce nem kifejezés, milyen ellenszenves ebben a szerepben, tökéletesen alakítja a megkeseredett, pénzéhes, szánalomra méltó üzletembert, akinek igazából semmi boldogság nem maradt. A látvány igazán jól sikerült, és az is remekül áll a sorozatnak, hogy nem egy gyerekmesét akartak belőle csinálni. Igen, a vége talán kicsit túlzás, de hát pont ezt rónánk fel egy karácsonyi filmnek?

A Karácsonyi ének szinkronosan elérhető az HBO GO kínálatában.

Karácsonyi ének. Angol dráma- és fantasy sorozat, 60 perc, 2019.

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB