Film-TV

Mit nézel? Lovak között: Városi cowboy

Fritsi Péter

Filmekkel és sorozatokkal foglalkozó heti ajánlónk a streaming szolgáltatók kínálatából válogat.

A Városi cowboy (Concrete Cowboy) egy 2020-as amerikai dráma- és western, melynek 2021. április 2-án volt a bemutatója a Netflixen. A film Greg Neri Ghetto Cowboy című könyvének az adaptációja, amit Ricky Straub rendezett, a főbb szerepekben pedig olyan színészeket láthatunk, mint Idris Elba (A spíler) vagy Caleb McLaughlin (Stranger Things). A Városi cowboy egy tinédzser fiú viszontagságos életszakaszát meséli el a férfivá válás előtt több kevesebb sikerrel.

Történetének főszereplője Cole, a 15 éves afroamerikai fiú, aki Detroitban él édesanyjával. Cole olyan zűrös életet folytat, amit anyja nem tűr tovább, ezért elviszi rég nem látott apjához, Harphoz Philadelphiába. Cole sok mindenre számított, de erre nem: apja lakásának közepén egy lovat tart, és ő maga pedig egy cowboy. A fiú megkezdi új életét, miközben Smush nevű drogdíler unokatestvérével a várost rója éjjelente, napközben pedig a város centrumában tartott lovak ellátásban segít be. Cole előtt két út áll, de vajon képes-e helyesen dönteni?

Kifejezetten érdekes környezetet tár föl a Városi cowboy, hiszen a Fletcher Street Urban Riding Club valóban létezik, így tényleg él Philadelphia közepén egy afroamerikai csoport, akik lovakkal foglalkoznak. Mindemellett egy fejlődéstörténet a legtöbb esetben képes izgalmasan működni, a viszontagságos tinédzserkort megélő főszereplőhöz, aki keresi helyét a világban, és nem igazán tudja, mit kezdjen magával, hamar lehet kötődni. Ugyancsak jót tud tenni a film dinamikájának egy elhidegült apa-fiú kapcsolat bemutatása, annak a játékidő alatti alakulása, az esetleges újra egymásra találás lehetőségének a meglebbentése. A Városi cowboyban ezek mind megtalálhatóak, néha működnek is, de a végeredmény valahogy mégis elmarad az igazán jótól.

Egyrészt a majdnem kétórás játékidő fölösleges, a film nyúlik, mint a rétes, nem akar vége lenne, holott a benne történő eseményeket sokkal rövidebben is el lehetett volna mesélni. Vagy ha ragaszkodunk ehhez a hosszúsághoz, akkor illet volna több tartalmat beletenni, bizonyos szálakat sokkal részletesebben kibontani. Cole fejlődésének se eleje, se vége, nem tudjuk miért folytat pontosan zűrös életet, és később sem teljesen tiszta, eljutott-e egyáltalán valamilyen magasabb célhoz, már azon kívül, hogy föl tud állni a ló nyergére. A Cole és apja, Harp közötti kapcsolatot sokkal jobban el lehetett volna mélyíteni, így az is csak lóg a levegőben, nem kell egymás nyakába borulniuk, de akkor legalább a közöttük lévő konfliktusok jutottak volna nagyobb szerephez. Így Harp igazából semmivel nem lesz több egy nemtörődöm apánál a film végére. Az anyja kirakja az út szélére, mint egy zsák krumplit, később meg úgy teszünk, mintha minden rendben lenne? Így még az a kevés feszültség is lerombolódik a Városi cowboyban, ami legalább megtalálható volt benne.

Ennek ellenére a Városi cowboy nem egy rossz film, csak kár, hogy nem használta ki azokat a lehetőségeket, amik adottak voltak számára.

Városi cowboy. Amerikai western- és drámafilm, 111 perc, 2020.

Film-TV | Pannon Magazin

Kövessen minket: Facebook

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB