Mit nézel? Mennyei manna: A csoda | Pannonmagazin
Film-TV

Mit nézel? Mennyei manna: A csoda

Filmekkel és sorozatokkal foglalkozó ajánlónk a streaming szolgáltatók kínálatából válogat.

A csoda (The Wonder) egy 2022-es angol dráma-, pszichológiai thriller, melynek november 16-án volt a bemutatója a Netflixen. A filmet Sebastián Lelio (Egy fantasztikus nő) rendezte Emma Donoghue (aki a produkció alapjául szolgáló azonos című regény szerzője is egyben) forgatókönyve alapján, míg a főbb szerepekben olyan színészeket láthatunk, mint Florence Pugh (Fehér éjszakák), Tom Burke (The Lazarus Project) vagy éppen Kíla Lord Cassidy. A csoda egy igazán atmoszférikus alkotás, amely az 1862-es Írországba repíti a nézőt egy különös esethez.

Történetének főszereplője az angol Elizabeth Wright, megözvegyült nővér, aki egy meghívásnak eleget téve Írországba utazik, hogy megvizsgáljon egy különös esetet. Feltevések szerint egy mindössze 10 éves lány ugyanis már négy hónapja nem vett magához ételt, ennek ellenére nincs semmi baja. Elizabeth megfigyelésnek veti alá a lányt, aki teljesen egészségesnek tűnik, és napi 24 órán keresztül ő vagy egy apáca ül mellette. Ám valami még sincs rendben, hiszen miután a szülőket nem engedik többet közel a gyerekhez, a lány állapota is rohamosan romlani kezd. De vajon mi állhat a háttérben? És mi lehet ennek az egésznek a végkimenetele?

Keretes szerkezet jellemzi A csoda című filmet, amely pont az egyik leggyengébb pontja is egyben; egyedüli előnye, hogy a berendezett filmes díszlettel nyitó alkotásnak egyetlen pillanat, lényegében csupán néhány képsor elegendő ahhoz, hogy a nézőt visszavarázsolja a 150 évvel korábbi Írországba. Ez A csoda egyik kiemelkedő erőssége, a képi világa olyan immerzív, hogy az végig képes minden tekintetben folytonos maradni, legyen szó a kosztümökről, díszletekről vagy éppen a vidéken élő család vallási fanatizmusáról. Hangulata leginkább a gótikus rémregények nyomasztó légkörét idézi meg, amely egyben tökéletesen idomul a film központi témájához is.

A csoda egy korrekt módon felépített alkotás, amely annak ellenére képes fönntartani az érdeklődést, hogy cselekménye lényegében egyetlen ház emeletén – vagy annak a környékén – játszódik. Érdemes rászánni az időt, amely utána semmiképpen nem érződik pazarlásnak.

A csoda. Angol dráma-, pszichológia thriller, 103 perc, 2022.

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB