Mit nézel? Múlandó film: A halhatatlan gárda | Pannonmagazin
Film-TVSzabadidő

Mit nézel? Múlandó film: A halhatatlan gárda

Filmekkel és a sorozatokkal foglalkozó heti ajánlónk a streaming szolgáltatók kínálatából válogat.

A halhatatlan gárda egy 2020-ban bemutatott akciófilm, amely a Tyler Rake: A kimenekítés mellet a Netflix egyik nagy dobása az évben. A film amúgy egy azonos címmel rendelkező képregény adaptációja, melyet Gina Prince-Bythewood (A méhek titkos élete) rendezett, főszereplői között pedig olyan színészeket tudhatunk, mint Charlize Theron (Atomszőke), Kiki Layne (Meghajszolt vad) és Chiwetel Ejiofor (12 év rabszolgaság). A halhatatlan gárda egy minden ízében átlagos alkotás lett, amelynek bár van néhány jó pillanat, de a megnézése után szinte azonnal is lehet felejteni.

Történetének főszereplői egy csapat halhatatlanokból álló csoport, akinek vezetője Andy (Theron), és különleges akciókat vállalnak el a világ különböző részein. Tevékenységük azonban nem maradhat észrevétlen, és hamarosan tőrbe is csalják őket, hogy bizonyítékot nyerjenek nem mindennapi képességükről, melyet egy mindenre elszánt tudós gyógyszerek előállítására akar felhasználni. Eközben a csapat egy álomban egy új halhatatlan lányt lát, akit Andy elindul felkutatni, mert ők már csak így összetartanak. De ezalatt egy gonosz katonákból álló csoport is a nyomukban van, akik el akarják őket kapni, hogy kísérletezzenek rajtuk. Vajon sikerül-e megmenekülniük előlük?

Nem is arról van szó, hogy A halhatatlan gárda egy rossz film lenne, mert vannak nála sokkal pocsékabb alkotások, inkább nevezhető középszerűnek, mivel semmivel sem tud kitűnni a többiek közül. Igen, látványos, de azért nem annyira, hogy elájuljon tőle az ember. Igen, vannak benne pörgős harcjelenetek (kötelezően három nagyobb: az elején, a közepén és a végén), de ezek sem sikerültek valami kiemelkedően, ennek a kevert harcmodor a karddal és lőfegyverrel meg biztosan jól kéne kinéznie, de szerintem kifejezetten idegesítőek lettek.

A film ráadásul unalmas, a több mint két órás játékidőben igazából nem történik sok minden, csak egyik helyről mennek a szereplők a másikra, annyi akció meg nincsen benne, hogy a folyamatos pörgés elvonja a történet hiányosságairól a figyelmet. Maga az alapötlet egészen jó (bár már ilyet is láttunk: A hegylakó), és például remek húzás volt bemutatni, hogy a csapat tettei hogyan befolyásolják generációnként a történelem eseményeit, de ennél több információt nem igazán kapunk, csak néha egy-egy visszatekintést flashback formájában. Kár, hogy a csapattagok átfogó története is kimaradt a filmből, így a karakterekről egyenként sem tudunk meg semmit, ezért kötődni sem lehet igazán hozzájuk.

A film végi csattanó nagyon kiszámítható (meg úgy minden más is), és nyilván nyitva hagyták a kaput a lehetséges folyatásnak, de ez nem kifogás arra, hogy A halhatatlan gárdában mennyivel több lehetőség volt, és végül milyen keveset adott.

A halhatatlan gárda szinkronnal és magyar felirattal elérhető a Netflix kínálatában.

A halhatatlan gárda. Amerikai akció-, fantasy-, sccience fiction film, 125 perc, 2020. Forgalmazó: Netflix

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB