ProgramajánlóSzabadidőTV

Mit nézel? Nem finomkodik: Perry Mason

Fritsi Péter

Filmekkel és sorozatokkal foglalkozó heti rovatunk a streaming szolgáltatók kínálatából válogat.

A Perry Mason egy 2020-as limitált, 8 részes minisorozat, melynek június 21-én volt a premierje az HBO-n és az HBO GO-n. A sorozat Erle Stanley Gardner magyarul meg nem jelent detektívtörténetein alapszik, két készítője Ron Fitzgerald, aki korábban ugyancsak az HBO-s Westworld-ön tevékenykedett, illetve Rolin Jone, aki a Nancy ül a fűben című szériánál látott el produceri feladatokat. A Perry Mason-ból ugyancsak egy rész tekinthető meg eddig, de már abból is látszik, hogy egy minőségi sorozatról van szó, amely nem fél úgy elmesélni egy történetet, hogy közben egyáltalán nem finomkodik a kegyetlen részek bemutatásában.

Történetének főszereplője Perry Mason, a korábban a háborúban a francia fronton harcoló veterán, aki most a világválság utáni Los Angelesben próbál megélni, mint magánnyomozó. Munkája során emberek magánéletében turkál, gyűjti a bizonyítékokat, amiket aztán remélhetőleg később jó pénzé tehet. Ezek az akciók persze nem mindig úgy sülnek el, ahogy a főhős tervezi, ezért olyan szituációkba is belekerül, ahonnan nem sikerül teljes testi épségben kikeverednie. Hamarosan azonban útja egy különösen szörnyű esethez vezeti, egy család csecsemőkorú gyerekét elrabolják, és váltságdíjat követelnek érte, a család azonban hiába fizeti ki a kért összeget, már csak holtan kapják vissza a fiúkat.

A Perry Mason képes már az első pillanattó megragadni a néző figyelmét és azonnal rabul is ejteni azt; a „félresikerült” váltságdíj kifizetés után látva a zokogó anyát, aki karjában tartja halott gyermekét egészen megrázó, és számítani lehet rá, hogy itt majd egy roppant kegyetlen világot láthatunk. És valóban, a sorozat később sem vesz vissza, nem árnyalja a dolgokat, ha valamit meg akar mutatni, akkor azt expliciten, annak teljes mezítelenségében tárja a szemünk elé.

Szerencsére ezt a fajta feszültséget képes finom humorral oldani a megfelelő időben párbeszédekkel és különböző szituációkkal. Mindemellett a sorozat főszereplőjét alakító színész remekül működik a szerepében, a karaktere jól kidolgozott és jól bemutatott, szerencsétlensége és szenvedései miatt hamar megkedvelhető figura.

A Perry Mason egy ígéretesnek tűnő sorozat parádés kezdése, a tervezett 8 rész miatt, pedig talán attól sem kell majd tartani, hogy túlságosan elnyújtják a történetet.

Az első rész magyar felirattal elérhető az HBO GO kínálatában.

Perry Mason. Amerikai krimi- és drámasorozat, 2020, 60 perc. Forgalmazó: HBO

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB