Film-TV

Mit nézel? Nem hű a címéhez: Invázió

Filmekkel és sorozatokkal foglakozó heti ajánlónk a streaming szolgáltatók kínálatából válogat.

Az Invázió (Invasion) egy 2021-es amerikai science fiction sorozat, melynek október 22-én volt a premierje az Apple TV+-on. A széria elkészültéért Simon Kinberg (X-men: Sötét Főnix) és David Weil (Vadászok) felelt, míg a főbb szerepekben olyan színészeket láthatunk, mint Golshifteh Farahari (Hazugságok hálója), Shamier Anderson (Góliát) vagy Shioli Kutsuna (Deadpool 2.). Az Invázióban mély, megható drámai történeteket követhetünk végig, csak éppen sajnos pont a lényeg hiányzik belőle.

Történetében 5 különböző ember életébe nyerhetünk betekintést, akik a világ különböző pontjain tapasztalnak meg különös, megmagyarázhatatlan jelenségeket. Az Egyesült Államokban egy nyugdíjazás előtt álló seriff fedez föl valamit egy kukorica mezőn, míg Japánban egy női asztronauta utazik föl az űrállomásra, de az hamarosan megsemmisül. Eközben Angliában egy fiú osztálykirándulásra megy busszal, de beléjük csapódik valami, a jármű pedig egy szakadékba zuhan. Egy amerikai katona szolgálat teljesítés közben elveszti a csapatát, amit sehogy sem tud megmagyarázni… De vajon mi állhat a háttérben?

Az Invázió igazából erősen nyit, bőven hagy időt arra, hogy megismerjük a főszereplőket és azokat a problémákat, amikkel kénytelen megküzdeni, és hogy finoman fejezzük ki magunkat, egyáltalán nem sieti el a dolgot, hogy bármiféle rejtélyt föltárjon előttünk. Amivel semmi probléma nem lenne, de az Inváziónak nem csak kizárólag erről kéne szólnia, hanem mondjuk mutathatna valamit esetleg azokból a lényekből, akik elvileg le akarják igázni a Földet és a rajta élő emberiséget. De helyette még az ötödik epizódban is a karakterek közötti konfliktusokon van a fő hangsúly, még mindig ezeket az ellentéteket mélyíti tovább a sorozat, miközben a másik lényeges esemény nem hogy a háttérben nem zajlik, hanem csupán egy-egy pillanat erejéig bukkan föl a játékidő folyamán, nehogy elfelejtse a néző: ez bizony egy science fiction történet.

Kár az Invázióért, mert erős alapokkal, jól felépített karakterekkel és pazarul mutató látványvilággal rendelkezik. Csak sajnos annyit alapoz a sorozat, hogy elfelejt közben pont a lényeggel foglalkozni, így a történéseket összekötő események súlytalanná és fölöslegessé válnak; ennyi erővel akármi más is állhatna a háttérben, mondjuk a klímakatasztrófa.

Az Invázió magyar felirattal elérhető az Apple TV+ kínálatában.

Invázió. Amerikai science fiction sorozat, 60 perc, 2021.

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB