Film-TV

Mit nézel? Nem lételem: Oxigén

Filmekkel és sorozatokkal foglalkozó heti ajánlónk a streaming szolgáltatók kínálatából válogat.

Az Oxigén egy 2021-es francia science fiction alkotás, melynek május 12-én volt a premierje a Netflixen. A film rendezéséért Alexandre Aja felelt (Sziklák szeme), a forgatókönyvet Christie LeBlanc írta, és a főszereplőt pedig Mélanie Laurent (Becstelen Brigantyk) alakítja benne. Az Oxigén lényegében egy egyetlen szereplős, egy helyszínen játszódó thriller, amely nem tud sajnos semmi újdonságot mutatni.

Történetének főszereplője Elizabeth, ami egy szűkös kabinban ébred, és nem tudja, hogyan került oda. Egyetlen társa a kabint működtető számítógép, aki azonban nem engedi ki onnan. Mikor Elizabeth megérdeklődi, miért ébredt föl, kiderül, a levegő a kabinjából egyre csak fogy, ami veszélyezteti a testi épségét és későbbi életben maradását. Elhatározza, hogy egyetlen esélye, ha kijut onnan, azonban ahhoz először ki kell derítenie, mi is történt vele korábban pontosan.

Született már egy-két hasonló fölállású film, melyek közül nem egy – csak úgy, mint az Oxigén esetében – egyetlen szűk helyen játszódott végig: ilyen volt az Élve eltemetve vagy akár a 127 óra is. Nyilvánvaló, hogy a játékidő egésze alatt a szűk tér egyfajta kellemetlen, klausztrofób atmoszférát képes teremteni, csak hogy kizárólag ez nem elegendő ahhoz, hogy jó legyen tőle a film. Hiszen hiába más a történet az Oxigénben, mint a Ryan Reynolds főszereplésével készült Élve eltemetve esetében, az erősen korlátozott helyszín szűk határokat szab a cselekmény érdekessé tételében. Van egy két ötletes megoldás az Oxigénben, Alexandra Aja nem véletlenül szerzett magának hírnevet a thriller-, horror műfajában – mikor néhány pillanatra kinyílik a film, az egészen szemkápráztató −, de ezen kívül semmi újat nem képes mutatni. Sajnos a váratlan fordulatok is túlságosan hamar kitalálhatóak a cselekményben, így azoknak sincs túl nagy jelentőségük.

Az Oxigén nem lett rossz film, egy átlagos sci-fi, thriller néhány jobb pillanattal vagy ötlettel, de ennél többre nem kell számítani tőle.

Az Oxigén szinkronosan elérhető a Netflix kínálatában.

Oxigén. Francia thriller, science fiction, 101 perc, 2021.

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB