Film-TV

Mit nézel? Nem para: A félelem utcája

Filmekkel és sorozatokkal foglalkozó heti ajánlónk a streaming szolgáltatók kínálatából válogat.

A félelem utcája egy 2021-es filmtrilógia, amely R. L. Stine azonos című regénysorozatának az adaptációja, és az első résznek (A félelem utcája 1. rész: 1994) július 2-án volt a premierje a Netflixen. Az alkotások a tinédzser slasher horrorok műfajában készültek, és az eddig megtekinthető két rész alatt a készítők egy nem túl egyedi történetet keresztül igyekeznek tisztelegni a zsáner klasszikusai előtt.

A története 1994-ben veszi kezdetét az ohiói Shadyside városában, ahol bizonyos időközönként különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosságok történnek. Azt beszélik a környéken, hogy a várost több száz éve elátkozta egy boszorkány az örök életért cserébe. Mikor néhány fiatalt démoni erők kezdenek üldözni, és hiába fordulnak a rendőrséghez, sorsukat a kezükbe veszik, és igyekeznek megakadályozni, hogy meghaljanak (több kevesebb sikerrel). Megpróbálnak a város rejtélyes titkának a végére járni, ám az események a múltba nyúlnak vissza.

Sokkal jobban is működhetett volna A félelem utcája trilógia, ha nem akart volna minden áron több lenni egy darálós slasher horrornál. Mert ezeken a részeken bizony működik a film, tocsog a vérben, repülnek a végtagok, a tinédzserek sikoltanak és menekülnek, és ez a koncepció jól is áll az első két résznek. Igaz, a történet olyan klisés, hogy az már-már nevetséges, de kifejezetten ötletes, hogy a trilógia eseményeit az időben visszafele haladva tekinthetjük meg. A műfaj rajongói szinte minden egyes jelenetben felfedezhetnek egy-egy utalást az adott kor klasszikusaira, de sem ez, sem a zeneválasztás nem tudja jóvá írni a filmek hiányosságait és hibáit. A rengeteg easter egg egy idő után túl soknak tűnik, csak úgy, mint a korszak kultikus zenéi, mintha az alkotók minden bele szerettek volna zsúfolni a játékidőbe.

Amiben a leggyengébb A félelem utcája az a karakterek, amivel alapvetően nem lenne semmi probléma (hiszen nem a dráma miatt nézzünk egy slasher horrort), csak hogy a film ezt fel is erősíti, mikor megpróbálja a főszereplőkre és a köztük lévő konfliktusokra helyezni a hangsúlyt. És sajnos ez érezhetően a 1666-ban játszódó harmadik részre sem fog semmit javulni.

A félelem utcája első két része szinkronosan megtekinthető a Netflix kínálatában.

A félelem utcája 1. rész: 1994. Amerikai horror, 107 perc, 2021.

A félelem utcája 2. rész: 1978. Amerikai horror, 110 perc, 2021.

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB