Mit nézel? Nosztalgia expressz: Stranger Things | Pannonmagazin
Film-TV

Mit nézel? Nosztalgia expressz: Stranger Things

Filmekkel és sorozatokkal foglalkozó heti ajánlónk a streaming szolgáltatók kínálatából válogat.

A Stranger Things egy amerikai sci-fi-, horror- és misztikus sorozat, melynek 2016. július 15-én volt a premierje a Netflixen. A szériát a Duffer testvérek készítették a streaming szolgáltató számára, és a főbb szerepekben olyan színészeket láthatunk, mint David Harbour (Hellboy), Winona Ryder (Fekete hattyú) vagy Millie Bobby Brown (Enola Holmes). A Stranger Things valószínűleg az utóbbi évek egyik legmagasabb színvonalú science-fiction sorozata, amit nem csak a műfaj rajongóinak ajánlott megtekinteni.

Történetének elején 1983-ban az amerikai Hawkins városából eltűnik egy 12 éves kisfiú, Will Byers, amely eléggé fölborzolja a közösségben a kedélyeket. Hawkins seriffje, Hopper, a kisfiú édesanyja és bátyja, no meg a legjobb barátai eltökélik, hogy a végére járnak Will hollétének. Eközben a Hawkins közelében fekvő rejtélyes intézetből megszökik az egyik kísérleti alany, a különleges képességekkel rendelkező Eleven, aki kénytelen menekülni üldözői elől. Hamarosan kiderül, hogy sok minden összefügg, amikről a szereplők nem is gondolták volna korábban, Hawkins-ban pedig egyre különösebb dolgok kezdenek történni.

A Stranger Things majdnem minden téren zseniális. A cselekménye és történetvezetése végig izgalmas képes maradni, miközben remekül kezeli az atmoszféra teremtést ezzel egy időben; nyomasztó és félelmetes tud lenni, de ahol kell, remekül oldja a feszültséget humorral. A karakterek egytől-egyig érdekesek, és nagyon ritka az az eset, hogy nincs megfelelő indok a tettetik mögött. A sorozat egyik legerősebb eleme a fiúk – akikhez csatlakozik Eleven − között bemutatott barátság, melyet szinte képtelenség megtörni. Ennek okán az amúgy remek gyerekszínészek által eljátszott fiatal karakterek azonnal képesek a néző szívéhez nőni, miközben sokszor rákényszerülnek, hogy a felnőttek gonosz és hazug világa elől meneküljenek.

Azonban ha lehetséges, a Stranger Things egy valamiben még a fentieknél is jobban teljesít, ez pedig a nosztalgia faktor. A sorozat nem csinál titkot belőle, hogy a 80-as évek meghatározó sci-fi alkotásai előtt szeretne tisztelegni, és ez olyan jól sikerült, hogy lényegében egy három évadon át tartó, mozdulatlan szalutálás lett belőle. A Stranger Things a kultikus science fiction filmek rajongóinak a Mekkája, ahol a háttérben falon logó poszterek még csak a jéghegy csúcsának számítanak. A széria konkrét kamera beállításokat, szinte egy az egyben átvett jeleneteket használ föl elődjeitől, és így nem csak egy sima nosztalgia vonatra száll föl, hanem egy olyan luxus expresszre, ahol a néző kényelmes bőrfotelokban ülve, 30 éves whiskyt kortyolgatva izgulja végig az eseményeket.

Ennek ellenére a Stranger Things igazi nagysága abban rejlik, hogy a sorozat anélkül is évezhető, hogy az ember ismerné a 80-as évek sci-fi filmjeit, amit sokrétű rajongó tábora igazol egyben. Arról nem beszélve, hogy egyúttal bebizonyítja, a készülő A talizmán sorozat nem is lehetne jobb kezekben, mint a Duffer testvéreknél.

A Stranger Things első három évada szinkronosan elérhető a Netflix kínálatában.

Stranger Things. Amerikai sci-fi-, horror-, misztikus sorozat, 60 perc, 2016.

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB