Mit nézel? PRE-dátor: Préda | Pannonmagazin
Film-TV

Mit nézel? PRE-dátor: Préda

Filmekkel és sorozatokkal foglalkozó ajánlónk a streaming szolgáltatók kínálatából válogat.

A Préda (Prey) egy 2022-ben bemutatott amerikai sci-fi-, horror- és akciófilm, melynek augusztus 5-én volt a premierje a Disney+-on. A filmet Dan Trachtenberg (Cloverfield Lane 10.) rendezte, míg a főbb szerepekben olyan színészeket láthatunk, mint Dakota Beavers, Dane DiLiegro (Amerikai Horror Sztori) vagy Amber Midhunter (Légió). A Préda a Ragadozó filmek legújabb darabja, és bár összességében nem sikerült rosszul, a végeredmény azért távol van az igazán jótól.

Története 1719-ben játszódik Észak-Amerikában, főszereplője pedig a fiatal komancs lány, Naru, aki vadász szeretne lenni. A törzs férfi tagjai nem fogadják el őt, holott Naru ügyes nyomolvasó, így a lány eldönti, hogy bebizonyítja, ő igenis elég rátermett ahhoz, hogy közéjük tartozhasson. Eközben furcsa lábnyomokra és még furcsább, megnyúzott állattetemekre bukkannak az erdőben, és hamar kiderül, talán a vadászok azok, akikből a préda lesz; az életük a tét egy olyan ellenséggel szemben, amilyennel eddig még nem volt dolguk.

A Préda igazából sok pozitívummal rendelkezik. Ezek közé tartozik, hogy a történetet több száz évvel ezelőttre helyezték, és jó ötlet volt az is, hogy a Ragadozó ezúttal egy komancs törzs tagjaival méri össze az erejét. Ugyanakkor magát az alapötletet sokkal jobban és izgalmasabban is fel lehetetett volna használni, a film rövid játékideje ellenére viszonylag sokat bajlódik a főszereplő drámájának a bemutatásával, ahelyett, hogy az események pörgetésével feszesre húzná a cselekményt. A környezet ha nem is hozza vissza az eredeti filmek hangulatát, ez mégsem negatívum, hiszen a helyszínek szemkápráztatóak, melyeket külön kiemel a kiváló fényképezés. A főszereplő nemével sincsen semmi probléma (a korábban felmerülő aggályok ellenére), Naru nem azért alkalmatlan vadásznak, mert lány, hanem azért, mert elég ügyetlen; igazából egyedül a baltáját tudja pontosan a fatörzsekbe dobálni, de ezen kívül csak saját magára és a társaira hozza bajt. Nincs semmi baj a viszonylag alacsony költségvetéssel sem, de azért a filmbe eléggé belerondítanak a CGI állatok, annyira műnek hatnak, hogy könnyedén elfelejthetünk izgulni a fő karakter testi épségéért.

A Préda tényleg nem sikerült rosszul, tartalmaz bőven évezhető jeleneteket, csak az összképet túlságosan torzítja a köztes időben felmerülő hiányosságok és kihagyott ziccerek sora. Kifejezetten jól sikerült például ennek a 300 évvel ezelőtti Ragadozónak a megjelenítése/ábrázolása, kevésbé kifinomultabb, sokkal nyersebb, mint utódai, na de hogy a végkifejletet tekintve ennyire ne ismerje a saját fegyvereit, az nonszensz.

A Préda mindezek ellenére túlnyomórészt pozitív kritikákat kap, és szükség is volt egy olyan részre a sorozatnak, amely legalább megközelíti minőségben az első kettőt.

Préda. Amerikai horror-, sci-fi-, akciófilm, 100 perc, 2022.

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB