Film-TV

Mit nézel? Robokalipszis: Anya kontra androidok

Filmekkel és sorozatokkal foglalkozó heti ajánlónk a streaming szolgáltatók kínálatából válogat.

Az Anya kontra androidok egy 2021-es poszt-apokaliptikus science-fiction thriller, melynek január 7-én volt a nemzetközi premierje a Netflixen. A filmet Mattson Thomas írta és rendezte, benne pedig olyan színészek szerepelnek, mint Chloë Grace Moretz (Ha/Ver) vagy Algee Smith (Eufória). Az Anya kontra androidok, mint azt a cím is mutatja, egy terhes nő küzdelmét igyekszik bemutatni a robotokkal, inkább kevesebb, mint több sikerrel.

Történetének főszereplője a tinédzser Georgia, aki fölfedezi, hogy terhes a barátjától, Sam-től. Sam szeretné, ha Georgia hozzámenne feleségül, ezért elmennek egy karácsonyi buliba, ahol egy android szolgálja föl az italokat. Az android aztán látszólag minden ok nélkül megőrül, és a jelenlévőkre támad, eközben az okostelefonok felrobbannak az emberek kezében, megölve ezzel a felhasználójukat, és a világ pillanatok alatt darabjaira hullik. Kilenc hónap múlva Georgia és Sam Boston felé tartanak az erdőben, abban a reményben, hogy egy hajóval Koreába tudnak utazni, ahol biztonságban lesz az egész család… de vajon sikerül-e nekik?

Azzal a rátermettséggel és hozzáállással, amit a filmben a két főszereplő mutat, már az is erősen megkérdőjelezhető, hogyan voltak képesek túlélni egyáltalán ilyen sok hónapon keresztül. Mind a kettőjüket, de főként talán Sam-et jellemzi egy olyan fajta felelőtlenség – és az előre gondolkodás képességének teljes hiánya −, amely egy olyan világban, ahol az embereknek muszáj nélkülözniük mindenféle technikát, miközben gyilkos, érzelemmentes robotok üldözik őket, nem igazán tartana ki sokáig.

Magából a háborúból meg, ami az emberiség és a robotok között zajlik, vajmi keveset képes megmutatni az Anya kontra androidok (vagy ennyire futotta a költségvetésből). Nem egy film foglalkozik azzal, milyen problémákhoz vezethet az, ha megalkotjuk a mesterséges intelligenciát (Terminátor, Mátrix, Ex Machina…), és ez egy izgalmas téma, az Anya kontra androidok mégsem képes semmilyen szinten kamatoztatni belőle bármit is. Helyette kapunk egy unalmas, előre kiszámítható történetet, aminek a fordulatát csak az nem képes előre kitalálni, aki előtte soha nem látott még egyetlen filmet sem.

Az Anya kontra androidok egy időrablás, aminek se új mondanivalója, sem pedig új ötletei nincsenek. Tényleg kár rászánni akár egy percet is…

Anya kontra androidok. Amerikai poszt-apokaliptikus sci-fi, thriller, 110 perc, 2021.

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB