Film-TV

Mit nézel? Sakk-sokk: A vezércsel

Fritsi Péter

Filmekkel és sorozatokkal foglalkozó heti ajánlónk a streaming szolgáltatók kínálatából válogat.

A vezércsel egy 2020-as amerikai limitált drámasorozat, amely Walter Trvais 1983-as azonos című regényn alapszik, és október 23-án volt a bemutatója a Netflixen. A széria elkészüléséért és rendezéséért Scott Frank (Logan – Farkas) és Allan Scott (Boszorkányok) felelt, míg a főbb szerepekben olyan színészeket láthatunk, mint Anya-Taylor Joy (Széttörve), Marielle Heller (Sírok között) és Thomas Brodie-Sangster (Az útvesztő). A vezércsel a Netflix legnagyobb nézettséget produkáló limitált sorozata lett viszonylag rövid idő alatt, és ez nem is véletlen, mert egy első osztályú drámával van dolgunk.

Történetében Beth Harmon életútját követhetjük végig egészen kiskorától, mikor édesanyját elveszíti egy autóbalesetben, ezért egy árvaházba kerül. Egyik nap a pincében meglátja a gondnokot, aki éppen sakkozik, és a játék szinte azonnal rabul ejti, csak úgy, mint az árvaházba naponta adott gyógyszerek. Nem telik sok időbe, hogy kivételes intelligenciájának köszönhetően felfedezzék tehetségét: Beth bizony arra született, hogy sakkmeccseket játsszon, hamarosan pedig az alapszabályokra megtanító gondnok mesterét is túlszárnyalja. Amint lehetősége nyílik rá, Beth egy bajnokságon is próbára teszi tudását, és a sikerek egyre-másra követik egymást, miközben megállíthatatlanul elhatalmasodik rajta a gyógyszertől való függősége.

Azért A vezércselnek nem volt éppen egyszerű dolga, hiszen egy olyan sport szerepel a középpontjában, melyet nem könnyű izgalmasan ábrázolni, de itt aztán kihozták belőle a maximumot. Elvileg a sorozat nem csak korhű, hanem a lejátszott sakkmeccseket is hitelesen ábrázolja, ami akár igaz, akár nem, az biztos, hogy ezek a jelenetek roppant szórakozatóak, miközben a folyamatosan jelenlévő feszültséget is érezni, ha nagy tét forog kockán. Márpedig általában nagy a tét: Beth anyagi és lelki/szellemi boldogulása, fejlődése. Nyilvánvalóan ezek a játszmák fele ennyire sem lennének hatásosak, ha a főszereplőhöz nem kötődnénk valamilyen szinten.

A vezércsel egy fejlődéstörténet, az árvasorsa jutott Beth nővé válása, kivételes tehetségének a kiteljesedése. Hiába kerül ki az árvaházból tizenévesen egy családhoz, az egyetlen igazi apafigura, aki törődik vele, az a gondnok marad egész életében (ahogy szembesül is vele később idősebben). Az örökbefogadó családja talán sosem volt teljesen egyben, a férj hamarosan otthagyja nőt, Almát, aki folyamatosan betegeskedik, és az idő nagy részében egyik italt dönti le a másik után. Igaz, Alma legalább ott van Beth-nek, de anyasága megkérdőjelezhető, nevelése inkább félrevezető, mint a helyes útra terelő. Beth tehetsége és zárkózott személyisége, hajlama a függőségre elzárja a külvilágtól, de a sakkal egy olyan közösségbe kerül, ahol lassan barátokra lel, míg végül a fináléban végre sikerül neki valamelyest kinyílnia.

A vezércsel egy bárki számára élvezhető sorozat, még a sakkot sem kell hozzá semmilyen formában ismerni, és érdemes is megtekinteni.

A vezércsel mind a hét része magyar felirattal elérhető a Netflix kínálatában.

A vezércsel. Amerikai limitált drámasorozat, 60 perc, 2020. Forgalmazó: Netflix

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB