Mit nézel? Sárkányok háza | Pannonmagazin
Film-TV

Mit nézel? Sárkányok háza

Filmekkel és sorozatokkal foglalkozó ajánlónk a streaming szolgáltatók kínálatából válogat.

A Sárkányok háza egy 2022-es amerikai fantasy- és drámasorozat, melynek augusztus 21-én volt a premierje az HBO Max-on. A sorozatot George R. R. Martin A tűz és jég dala világában játszódik, 172 évvel a kultstátusznak örvendő Trónok harca (2011) előtt, és a főbb szerepekben olyan színészeket láthatunk, mint Paddy Constinie (A kívülálló), Matt Smith (A korona) vagy Milly Alcock (Upright). A Sárkányok háza ugyan jól sikerült, látszik rajta a minőségi munka, összességében azonban mégis elmarad a kiválótól.

Történetében a Targaryen ház fénykorában járunk, mikor Viserys király hosszú évek óta uralkodik Westeros fölött békében. Egyetlen gondja, hogy nem született fiú gyermeke, így kérdéses, ki fogja örökölni halálakor a trónt. Megteszi örökösének legnagyobb lányát, Rhaenyrát, ami nem tetszik a király öccsének, Deamonnak. Szépes-lassan viszály alakul ki a Targaryen házban, a kérdés csak az, ki meddig képes elmenni a hatalom megszerzéséért.

Az évek során hihetetlen népszerűségre tett szert a Trónok harca, mígnem az utolsó évaddal elég csúnyán cserben hagyták a rajongókat, így elég sokan ki voltak éhezve egy méltó sorozatra, amely ebben a világban játszódik, és valahogy kárpótolni képes a záró epizódokban elkövetett hibákért. Ebből a szempontból nem volt nehéz dolga a Sárkányok házának, de ha a Trónok harca egészét vesszük figyelembe, akkor azért mégsem teljesít minden igényt kielégítően.

Igen, kétségtelen, hogy a Sárkányok háza egy igényes produkció, mind a díszletek és a mind a sárkányok pazar látványt nyújtanak, rögtön az első epizódban már igyekeztek a készítők megmutatni, hogy bizony itt sem kell finomkodásra számítani, lesz itt szex és vér dögivel. Azonban még a Trónok harca egy roppant sok szereplőt felvonultató, megannyi helyszínen játszódó sorozat volt, addig a Sárkányok háza szinte kizárólag egyetlen helyre, Királyvárosra koncentrál és a Targaryen házra. Nyilván a címből érthetően nem is kell másra számítani, csupán így kissé elveszni látszik Westeros világának sokszínűsége, hiányzik a többi ház befolyása a nem túl szerteágazó cselekmény bemutatásakor. A Trónok harca is lassan építkezett, nagyszerűsége nem az események pörgetésében rejlett, de nem is fulladt soha unalomba, hogy az egyetlen izgalmas rész egy az erőből kiugró vadkan legyen (egy csatajelenetet leszámítva, arra tényleg nem lehet panasz).

A karakterek terén sem teljesít túlságosan jól a Sárkányok háza, mégis kihez kéne kötődni és kit kéne megvetni? Hol vannak a megosztó szereplők, akikről nem lehet igazán eldönteni, hogy szeressük vagy utáljuk az első pillanattól fogva? Egyedül talán a Deamont játszó Matt Smith karaktere tartogat izgalmakat, de ez egyelőre kevésnek tűnik.

A Sárkányok háza mögött ugyan volt alapanyag, de nem egy regény, illetve nem egy regényfolyam, és ez meg is látszik a történetvezetésén. Ettől függetlenül még mozdulhat el pozitív irányba a sorozat, csak ideje lenne ténylegesen mutatni is valamit.

A Sárkányok háza első négy epizódja elérhető az HBO Max kínálatában.

Sárkányok háza
. Amerikai fantasy és drámasorozat, 2022., 61 perc.

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB