Film-TV

Mit nézel? Skizofrén bosszú: Édes kislányom

Filmekkel és sorozatokkal foglalkozó heti ajánlónk a streaming szolgáltatók kínálatából válogat.

Az Édes kislányom (Sweet Girl) egy 2021-es amerikai akcióthriller, melynek augusztus 20-án volt a bemutatója a Netflixen. A filmet Brian Andrew Mendoza rendezte, aki eddig főként producerként tevékenykedett olyan alkotásoknál, melyek zömében Jason Momoa volt a főszereplő (csak úgy, mint ebben az esetben is), míg a forgatókönyvet Gregg Hurwitz (V, mint veszélyes) és Philip Eisner írta (Halálhajó). Az Édes kislányom egy egészen gyengén sikerült akciófilm, amely szinte minden tekintetben alulmúlja az elvárható szintet.

Története Pittsburgh-ben játszódik, ahol Ray Cooper felesége végstádiumú rákkal küzd a kórházban, mikor kiderül, hogy a BioPrime igazgatójának döntése miatt egy a nő számára potenciálisan (!) életmentő gyógyszert kivontak a forgalomból. Ray telefonon keresztül megfenyegeti a fickót, de feleségét ez nem menti meg, így egyedül marad lányával, Rachel-el. Fél évvel később Ray telefonhívást kap egy újságírótól, aki elmondja neki, hogy információval rendelkezik arról, felesége halála nem a véletlennek volt köszönhető. A metrón találkoznak, ahol egy bérgyilkos tör az életükre, az újságíró meghal, és Ray is éppen hogy csak megússza. Ezután elhatározza, hogy a végére jár az ügynek, kerül, amibe kerül.

Az a probléma akad az Édes kislányommal, hogy semmilyen téren nem működik. Nem képes funkcionálni, mint akciófilm, mert egyszerűen unalmas, melyhez nem csak a gyenge akciójelenetek járulnak nagyban hozzá, hanem a rém gyenge és szétszabdalt történetvezetés is. A film ugyancsak alulteljesített, mint dráma, mert hiába a feleség tragikus halála a játékidő elején, hiába püfölik a főszereplők a dühösen és gyásztól terhesen a teremben a bokszzsákot, valami érezhetően hiányzik; mind a színészi játékok, de főleg a szövegkönyv hagy maga után bőven kivetnivalót. A történet nem túl egyedi, és a háttérben lappangó, majd a végére feloldott összeesküvés elmélet sem éppen olyan, melyet ne lehetett volna látni már számtalanszor.

Igazság szerint sok minden megbocsájtható lenne az Édes kislányomnak, ha tenné minimálisan a dolgát, és legalább másfél órára szórakoztatna.

A filmben van egy nagy csavar (vagy legalábbis, amit annak szántak), de ez sem okoz akkora meglepetést, persze nem azért, mert lehetett rá számítani, hanem éppen ellenkezőleg, szinte semmilyen előjele nincsen. És mivel ennek nincs előtte megalapozva, így az voltaképp elsuhan a néző mellett, és nem váltja ki a kívánt reakciót. Arról nem is beszélve, hogy a csavar hiába magyaráz meg néhány korábban történt dolgot, közben jogosan vetődhet fel néhány logikai kérdés (gyerekfelügyelet és pénzkérdés például elsősorban). Az Édes kislányom befejezése pedig olyan szinten klisés, hogy az éppen csak nem okoz fizikai fájdalmat az emberben.

Az Édes kislányom szinkronosan elérhető a Netflix kínálatában annak, aki rászánná magát vagy van fölösleges másfél órája, amit kidobna az ablakon.

Édes kislányom. Amerikai akcióthriller-, dráma, 110 perc, 2021.

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB