Film-TVProgramajánló

Mit nézel? Soha ne találkozz a hőseiddel: The Boys

Fritsi Péter

Heti filmekkel és sorozatokkal foglalkozó ajánlónk a streaming szolgáltatók kínálatából válogat.

Sajnálatos módon az itthon két legismertebb streaming szolgáltató, az HBO Go és a Netflix mellett az Amazon nem hogy csak elvétve, de egyáltalán nem készít magyar nyelvű tartalmat. Még az előbbi kettő esetében a legtöbb film vagy sorozat minimum magyar felirattal kerül föl a szolgáltató kínálatába, addig az Amazon Prime Video egyelőre nem úgy néz ki, mint aki a közeljövőben Magyarországra is be akarna törni. Ami sajnálatos, hiszen saját gyártású sorozatai és filmjei minőségben nem maradnak alul a versenytársakkal szemben, kínálatuk, kísérleteik, ha nem is tökéletesek, mégis kellően izgalmasak. Illetve néha az is előfordul, hogy valami egészen káprázatosan sikerül, csak úgy, mint a 2019-es The Boys esetében.

A The Boys Garth Ennis és Darick Robertson azonos című képregényének a televíziós adaptációja, melynek készítője ugyanaz a személy, Erick Kripke, aki a hazánkban is ismert Supernatural sorozatot megalkotta. A főbb szerepeket olyan színészek játsszák, mint Karl Urban (Gyűrűk ura – A két torony), Jack Quaid (Éhezők Viadala) és Antony Starr (Banshee), míg a kisebb szerepekben feltűnik többek között Simon Pegg (Haláli hullák hajnala) és Jennifer Esposito (A viszony). A The Boys azt meséli, hogyan lehetne a lehető legrosszabb, ha valóban léteznének szuperhősök.

Története szerint Hughie Campbell a barátnőjével sétál az utcán, amikor a semmiből széttrancsírozza az éppen arra száguldó szuperhős, A-train, aki a világ leggyorsabb embere. A szuperhősöket egy csapatba tömörítő, és azokat igazgató Vought International ügyvédje egy olyan szerződést akar aláírattatni Hughie-val, mely szerint a barátnője volt a hibás, hiszen nem a járdán, hanem az úton állt. Főszereplőnk tudja, hogy ez nem igaz, kétségei pedig akkor oszlanak el teljesen, amikor egy rejtélyes alak tűnik föl az életében, Butcher, aki elárulja neki, hogy a makulátlan hősök bizony eléggé sárosak, és arra kéri, segítsen neki lebuktatni őket. Ahogy halad előre a történet, úgy derülnek ki egyre mocskosabb és alávalóbb dolgok a szuperhősökről, Hughie, Butcher és még néhány másik srác pedig elkezdenek ellenük dolgozni.

A The Boys tökéletesen mutatja be, hogy a közemberek milyen könnyedén befolyásolhatóak, ha a dolgok mögött egy jól felépített gépezet működik. Nem is kell hiszékenynek lenni, hiszen aki hős, az miért csinálna bármi olyat, ami etikátlan. Arról nem beszélve, hogy a szuperhősök milyen szinten tudnak visszaélni a hatalmukkal, itt a nagyobb nem csak nagyobb felelősséggel jár, hanem azonnal önteltséggel is. A nem titkoltan az Igazság Ligájára hajazó szuperhős tömörülést igazgató cég, a Vought International nem csak, hogy eltussolja a kétes ügyeket, építi a csapattagok PR-ját, hanem egy egész iparágat működtet, filmekkel, játékokkal, poszterekkel, ruhamárkákkal és üdítőitalokkal. Az, hogy a The Boys a legtöbbször létező márkákat használ (Red Bull, Under Armour) csak még félelmetesebbé, még elképzelhetőbbé teszi az egészet, hogy ez a való életben is így működne (és működik is igazság szerint).

Az 2019-es Brightburn: A lángoló fiú ugyan egy izgalmas alapötlettel megpróbálta bemutatni, milyen lenne, ha egy supermeni erőkkel bíró földönkívüli öncélúan használná az erejét, a végeredmény mégis jócskán elmaradt a kielégítőtől. Azonban a The Boys tökéletesen kárpótolja ezt az élményt, Homelander (Superman megfelelője) egy pszichopata, az őt alakító színész hátborzongatóan jól hozza ezt a rideg, érzelmektől szinte teljesen mentes karaktert. Ő nem egy idegen bolygóról érkezett, de háttértörténete talán még jobban betalál, miután megismeri azt a néző.

A sorozat minden téren remekül működik, a színészi alakítások, a karakterek, a történet, a humor és a látványvilág egyben képes egy olyan hatást elérni, amit kár lenne kihagyni.

The Boys. Amerikai akció-, dráma és vígjátéksorozat, 60 perc, 2019. Forgalmazó: Amazon

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB