Film-TV

Mit nézel? Sötét detektív: Batman

Filmekkel és sorozatokkal foglalkozó heti ajánlónk a streaming szolgáltatók kínálatából válogat.

A Batman egy 2022-es amerikai képregény film, amely egy márciusi mozis premier után április 18-án került föl az HBO Max kínálatába. A filmet Matt Reeves (Engedj be!) rendezte és írta, míg a főbb szerepekben olyan színészeket láthatunk, mint Zoë Kravitz (Kimi), Colin Farrel (Erőszakik) vagy Robert Pattinson (A világítótorony). Az új Batman ezúttal egy detektív történetben meséli el nekünk a köpenyes igazságosztó kalandjait, és szerencsére ez jól is áll neki.

Történetében a fiatalkorában árván maradt milliomos, Bruce Wayne immár két éve járja Batmanként az utcákat Gotham városában, hogy éjszaka igazságot szolgáltasson. Mikor föltűnik egy új gonosztevő, aki gyilkosságai helyszínén személyesen neki hagy üzeneteket rejtvények formájában, Bruce kénytelen minden tudását bevetetni, hogy megakadályozza az elkövetőt tervei megvalósításában. Azonban a gyilkos mintha mindig egy lépéssel mindenki előtt járna, és áldozatai száma egyre csak nő. Lehet, hogy az események valahogy a Wayne családhoz és annak múltjához kapcsolódnak?

A Nolan féle Batman trilógia után bárkinek nehéz dolga lett volna, aki úgy dönt, megpróbál új életet lehelni a denevérember történetébe. Olybá tűnt, hogy Nolan szinte mindent bemutatott a képregény adaptációjában, amit be lehetett: a karaktereket és kapcsolataikat, a drámákat, a realisztikusnak érződő komor világot, fergeteges akciójeleneteket… Könnyen lehetett úgy érezni ezek után, hogy ezt már nincs hova fokozni. Nos, a Batman az ékes bizonyíték rá, hogy ez nem igaz.

Ha a Nolan féle Batmanek sötétet voltak, akkor a Reeves féle változat egyenesen éjfekete. Szinte minden jelenet éjjel játszódik, de a nappal történő eseményeknél is minimum felhős az ég, ha éppen nem esik az eső. Az így ábrázolt, bűnnel átszőtt világ egyenesen nyomasztó, s a film a közel három órás játékideje alatt könnyűszerrel idéz meg olyan műfaji klasszikusokat, mint amilyen a Hetedik. Nem csak képi világában, hanem történetében is jóval közelebb áll egy krimihez/thrillerhez a Batman, mint elődjei; itt a fő hangsúly az elkövető (Riddler) utáni nyomozásra helyeződik, és így az egyik legerősebb cselekménnyel rendelkező Batman feldolgozást kapjuk. Maga a cím sem lehetne ennél találóbb, mert ez a film tényleg a Batmanről szól, alig akad jelenet, amiben föltűnik Bruce Wayne, így az új változatban a karakter ezen oldala elhanyagolódik, ami nem feltétlenül lesz negatívum.

Újabb pozitívum, hogy bár Batman két éve ténykedik Gotham városában, ettől még követ el hibákat akciói során, amitől sokkal emberközelibbnek és reálisabbnak érződik a karakter, csak úgy, mint kocsijának, a Batmobilnak az ábrázolása. Negatívum, hogy ha már ennyire valóságosan szerették volna a készítők megjeleníteni főszereplőt, akkor jó lenne, ha néha megtántorítaná egy gépfegyveres golyózápor például (vagy valaki olykor célozhatna a fejére is). És bár nem lehetne semmiképpen sem unalmasnak nevezni a filmet, azért a három órás játékidő igenis túl sok ebben az esetben.

Batman. Amerikai képergény film-, akció-, thriller, 176 perc, 2022.

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB