Film-TV

Mit nézel? Szerencsétlen banda: Álomdoktor

Fritsi Péter

Filmekkel és sorozatokkal foglalkozó heti ajánlónk a streaming szolgáltatók kínálatából válogat.

Az Álom doktor (Doctor Sleep) egy 2019-es amerikai horrorfilm, Stephen King azonos című regényének az adaptációja, amely az író egyik nagy klasszikusának, A ragyogásnak a folytatása. A filmet Mike Flanagan rendezte (A Bly-udvarház szelleme) és írta, a főbb szerepekben pedig olyan színészeket láthatunk, mint Ewan McGregor (A sziget), Rebecca Ferguson (Élet) vagy Cliff Curtis (Napfény). Az Álom doktor egy ígéretes kísérlet, egy minőségi adaptáció, de félúton valahogy mégis elcsúszik és valahova a két szék közé pottyan.

Történetének főszereplője Dan Torrance, aki immáron felnőttként komoly alkoholproblémákkal küzd. Szerencséjére egy olyan helyre keveredik, ahol ezen segíteni tudnak, és képes rendbe szedni az életét. Eközben egy különös társaság, az Igaz Kötés különleges gyerekeket rabol el, és kínoz meg, hogy begyűjtse azoknak felfoghatatlan értékű életenergiáját, elkerülve ezzel a megöregedést. Nemsokára egy olyan hatalmas erővel – ragyogással – rendelkező kislány kerül a figyelmükbe, Abra, aki minden kockázatot megér, hogy elkapják. Dan és Abra kénytelen összefogni, hogy megállítsák őket.

Mike Flanagan már A Hill-ház szellemével bebizonyította, hogy képes jó horrort forgatni a megfelelő alapanyagból, amely nem pusztán egy sima adaptáció, hanem jóval több is annál. Az 1977-es A ragyogás folytatása esetében az alapanyag ugyan eléggé tartalmas, minősége azonban már megkérdőjelezhető. Se az izolált környezet, se a nyomasztó atmoszféra, de megkockáztatom, hogy a kellően izgalmas karakterek sincsenek jelen, arról nem is beszélve, hogy a negatív szereplők sem működnek kellően (gonoszan?) a történetben. Az Igaz Kötés nem vállal túl nagy kockázatot, elvégre kiszolgáltatott gyerekeket rabolnak el, de amikor akcióba lendülnek, akkor sem teljesítenek valami fényesen.

Pozitívum, hogy Mike Flanagan az Igaz Kötés szerencsétlenkedéseit a pozitív oldalról szedett áldozatokkal igyekezett kompenzálni valamelyest, de a végeredmény – ebben és még sok más dologban egyaránt – azért így is hagyott némi kivetnivalót maga után. Az a baj, hogy a készítő egyaránt szeretett volna egy folytatást csinálni az 1977-es regényhez és az 1980-as Kubrick féle filmhez, kiszolgálni mind a két oldal rajongóit, egyfajta hidat képezni, aztán valahol egyiket sem igazán sikerült megvalósítania: egyszerűen a két szék közé esett. Lehet, hogy az Álom doktor sokkal jobb is lehetett volna, ha nem próbál meg ennyire megfelelni mind a két félnek. Mint például a Watchmen sorozat, amely a képregényekhez maradt hű, és nem vette figyelembe a belőlük készült, sikeres és elismert 2007-es Zack Snyder filmadaptációt.

Pont a végére romlik el teljesen az Álom doktor, teljesen fölöslegesek a Panoráma hotelben azok a jelenetek. Biccentés Kubrick előtt? Nosztalgia? Lehetne, csak már egyszer láttuk, mert körülbelül 20 percet szenteltek a Kubrick féle A ragyogásnak a Ready Player One című filmben.

Ennek ellenére az Álom doktor nem lett feltétlenül rossz, még azt se lehet rá mondani, hogy ne lenne szórakoztató, sőt, jóval az átlag horror-, thriller vonal fölé emelkedik, de közben a jótól is azért bőven elmarad. Ewan McGregor és Rebecca Ferguson mind a ketten remekek a szerepeikben, mellettük külön említést érdemelnek a kikacsintások a Hill-ház szelleme sorozatra vagy éppen A ragyogás regényre („Beveszed a gyógyszered”).

Az Álom doktor szinkronosan elérhető az HBO GO kínálatában.

Álom doktor. Amerikai horror, 152 perc, 2019.

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB