Mit nézel? Termék vagy: Társadalmi dilemma | Pannonmagazin
Film-TVProgramajánlóSzabadidő

Mit nézel? Termék vagy: Társadalmi dilemma

Filmekkel és a sorozatokkal foglalkozó heti ajánlónk a streaming szolgáltatók kínálatából válogat.

A Társadalmi dilemma (The Social Dilemma) egy 2020-as amerikai dokumentumfilm, amely a Sundance Filmfesztiválon mutatkozott be először, és szeptember 9-től a Netflixen is megtekinthető. A Társadalmi dilemma a közösségi média veszélyeire és káros hatásaira hívja fel a figyelmet, megtekintése után pedig nem marad semmiféle kétely, hogy érdemes azokat nagyon is komolyan venni.

Létezett az az időszak, amikor egy mobiltelefont csak arra használtunk, amire akkoriban valóban hivatott volt: telefonálásra, esetleg SMS küldésére. De közben a dolgok jelentősen megváltoztak, egy telefon az ember zsebében már egy mini számítógép, tökéletesen alkalmas a tartalomfogyasztásra. Többen boncolgatják Steve Jobs abbéli elképzését, hogy egy tablet vagy mobil vajon képes lesz-e valaha egy számítógép, mint munkaeszköz 100%-os helyettesítésére, és általában arra jutnak − még egy plusz billentyűzettel is −, hogy csak részben. De egy átlagembernek, aki csak Youtube videókat szeretne nézni, internetezni kíván és élni a virtuális életét, ezek az eszközök egy az egyben kiváltanak egy laptopot vagy egy asztali gépet. És így, nem csak a tartalom fogyasztása és annak mértéke alakult át, hanem az itt megjelenő reklámok értékesítése is.

Félelmetes. Valahogy ez az egy szó ugrik be a Társadalmi dilemma megnézése után. Nem azért, mert nem lehetett tudni róla, hogy a Facebook, Instagram, Twitter, Youtube (de még a Google is) és társai személyre szabottan értékesíti a felhasználóknak a hirdetéseket, hanem azért, mert lényegében ezzel csak a felszínt kapargatjuk. Az a fajta pofátlan és brutális befolyásolás (amit amúgy egyetemen oktatnak, mint kiderült), aminek egyetlen célja, hogy az ember minél több időt töltsön a közösségi média felületén (hogy görgessen lefele, hogy frissítsen), így válva egy sokkal értékesebb felhasználóvá, hiszen annál több reklámot lehet számára megjeleníteni, az egyszerűen felháborító. De hogy az ezekre az oldalakra kidolgozott algoritmusok képesek megállapítani, hogy éppen milyen a kedved, és ez alapján alakítani a tartalmat, az zsigeri félelmet vált ki. Hogy érthető legyen: elhangzott a filmben, hogy azok a programok, melyek az internetezési szokásainkat figyelik, olyan mennyiségű adatot halmoznak föl rólunk, hogy valószínűleg jobban ismernek minket, mint mi saját magunkat. Nem csak azzal vannak tisztában, hova kattintunk, hanem azzal is, egy képet pontosan mennyi ideig nézünk, egy cikk milyen sokáig köti le a figyelmünket.

Az, hogy ezáltal ezek a cégek anyagilag a valaha volt legsikeresebbek lettek, még csak mellékes tény. Más kérdés, hogy abban a generációban, aki gimnazistaként a közösségi médiát kezdték el használni, jelentősen megnőtt az önbántalmazás és az öngyilkosság aránya, köszönhetően az ott tapasztalható zaklatásoknak. És még talán ennél is megrázóbb, hogy minden egyes ilyen felület az emberek befolyásolását szolgálja, akár politikai, akár bármilyen másik formában. Ugyanis a legtöbben ezekről a helyekről tájékozódnak, az itt megjelent tartalmak jelentik nekik a külvilággal a kapcsolatot, a friss híreket, csak hogy ezek úgy jelennek meg, hogy egy pozitív visszacsatolás jöjjön létre, hogy minél többször jöjjön vissza a felhasználó, lehetőleg minél több időre. Kialakul egy virtuális burok, ami sohasem fog kipukkadni, hiszen az sértené a dollár milliárdokat hozó üzleti modellt.

“Ha valamiért nem fizetsz, te magad vagy a termék”.

A Társadalmi dilemma magyar felirattal megtekinthető a Netflix kínálatában.

Társadalmi dilemma. Amerikai dokumentumfilm, 94 perc, 2020. Forgalmazó: Netflix

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB