Film-TV

Mit nézel? Titkok a múltból: Sötét helyek

Filmekkel és sorozatokkal foglalkozó heti ajánlónk a streaming szolgáltatók kínálatából válogat.

A Sötét helyek egy 2015-ös amerikai misztikus thriller- és krimi, mely Gillian Flynn azonos című regényének az adaptációja. A filmet Gilles Paquet-Brenner (Sarah kulcsa) rendezte, és a főbb szerepekben olyan színészeket láthatunk, mint Charlize Theron (A halhatatlan gárda), Nicholas Hoult (Nagy Katalin – A kezdetek) vagy Chloë Grace Moretz (Ha/Ver). A Sötét helyek nem lett egy túl sikeres vagy népszerű alkotás, pedig nem is sikerült olyan rosszul.

Történetének főszereplője Libby Day, akinek 1985-ben lemészárolták a farmjukon az egész családját, a tettes a bátyja, Ben volt, és Libby élte túl közülök egyedül. Libby 25 évvel később sem képes normális életet élni, segélyekből és különböző adományokból tartja fenn magát több, de egyre inkább kevesebb sikerrel. Mikor egy nap felkutatja őt a Gyilkosok Klubja – egy hírhedt bűnügyekkel foglalkozó társaság −, Libby először nem akar velük találkozni, de aztán anyagi gondjai miatt mégis belemegy a dologba. Az esemény olyan titkokat tár fel a múltból, amik fájdalmasak, és felmerül a lehetőség, talán mégsem az igazi tettest kapták el oly sok évvel ezelőtt. Libby pedig nyomozásba kezd.

Sajnos a maga műfajában hiába kiemelkedő regény a Sötét helyek, annak filmbéli megvalósítása valahogy túlságosan középszerű és semmilyen lett. Ez még jobban igaz akkor, ha megnézzük a szerző két másik művéből készült adaptációt, az Éles tárgyakat vagy a Holtodiglant. Ettől még nem lesz feltétlenül rossz a Sötét helyek, csak éppen érezhetően kimaradt belőle valami plusz; kicsit talán olyan, mintha a készítők csupán rutinmunkát végeztek volna, és hiányozna a film lelke.

Ennek ellenére a Sötét helyek az alapjául szóló regény egészen hű adaptációja, csak hát, ami működik szövegben, az nem biztos, hogy beválik vásznon is. Flynn-nek van egy jellegzetes stílusa, ami piszok jól megy a történetei hangulatához, a filmben ez viszont annak ellenére nem köszön vissza semmilyen módon, hogy a főszereplő a narrátor is egyben, így a lehetőség adott volt. Pozitívum viszont Libby nyomozása, a múltban való kutatása, és szembesülése egy feldolgozatlan eseménnyel. Az ő személyes drámája egyértelműen a Sötét helyek csúcspontja.

Nyilván nagyon messze van a tökéletestől a Sötét helyek, de leköt, egy érdekes, gonosz történetet mesél el, és megnézése után nem érezzük, hogy elrabolta két óránkat.

A Sötét helyek szinkronosan elérhető a Netflix kínálatában.

Sötét helyek. Amerikai krimi-, thriller, 112 perc, 2015.

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB