Mit nézel? Tizenhárom élet | Pannonmagazin
Film-TV

Mit nézel? Tizenhárom élet

Filmekkel és sorozatokkal foglalkozó ajánlónk a streaming szolgáltatók kínálatából válogat.

A Tizenhárom élet egy 2022-es amerikai filmdráma, amely megtörtént eseményeket dolgoz föl, és augusztus 5-én volt a premierje a Prime Videón. A filmet az Oscar-díjas Ron Howard (Egy csodálatos elme) rendezte William Nicholson (Gladiátor) és Don MacPherson (Gunman) forgatókönyvéből, míg a főbb szerepekben olyan színészeket láthatunk, mint Colin Farrel (Erőszakik), Joel Edgerton (Warriror – A végső menet) vagy Viggo Mortensen (Gyilkos ígéretek). A Tizenhárom élet egy thaiföldi gyerek focicsapat és edzőjük megmentésének igaz története egy korrekt filmbe csomagolva.

Cselekménye 2018-ban játszódik, amikor egy hatalmas esőzésnek köszönhetően egy 13 tagú gyerek focicsapat és edzőjük bent ragadnak a Tham Luang barlangban. Hiába telnek a napok, a barlang járatai annyira fölteltek vízzel, hogy nem is találják őket, azt sem tudják, élnek-e még egyáltalán. Ahogy a világon szétterjed a hír, két brit barlangász érkezik a segítségükre, Richard Stanton és John Volanthen, akik meg is találják a fiúkat hamarosan… több mint öt kilométerre a bejárattól.

Amíg a legtöbb kritikus azon sopánkodik, milyen kár, hogy nem került a mozikba a Préda, addig a Tizenhárom élettel kaptunk egy olyan filmet, amit tényleg érdemes lett volna nagyvásznon látni. Persze nem azért, mert a Tizenhárom életbe olyan szemkápráztató akciójelenetek lennének, de az, amit a nézőnek kínál akár kint vagy a barlang belsejében játszódó részeknél, azt igenis bűn egy telefon vagy a tablet kijelzőjén végignézni. Ron Howard tapasztalt, biztos kezű rendező, aki a megtörtént eseményeken alapuló katasztrófafilmek terén sem számít már zöldfülűnek. Ebben az alkotásában nem csak a tizenhárom fiú megmentésére tett kísérletet mutatja mindenféle hatásvadász eszköz nélkül, hanem azt is, a helyi közösség hogyan fogott össze annak érdekében, hogy túléljék ezt a lehetetlen helyzetet a gyerekek.

A Tizenhárom élet egy korrekt film, nincsenek benne feltétlenül drámai csúcspontok, de ebben esetben nincs is erre szükség, és a majd két és fél órás játék idő egyáltalán nem tűnik túlzásnak. Érdemes minél nagyobb tévén és úgy megnézni, hogy előtte nem olvastunk utána semmit a valóságban történt eseményeknek.

Tizenhárom élet. Amerikai filmdráma, 147 perc, 2022.

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB