Film-TV

Mit nézel? Tündérek a nyomornegyedben: Carnival Row

Filmekkel és sorozatokkal foglalkozó heti ajánlónk a streaming szolgáltatók kínálatából válogat.

A Carnival Row egy amerikai fantasy sorozat, melynek az Amazon Prime Videon volt a premierje 2019 augusztus 30-án. A széria elkészültéért Travis Beachman (Tűzgyűrű) és René Echevarria (4400) felelt, míg a főbb szerepekben olyan színészeket láthatunk, mint Orlando Bloom (Trója), Cara Delevingne (Papírvárosok) vagy Jared Harris (Terror). A Carnival Row egy igazán hangulatos és látványos urban fantasy, egy kis lovecrafti beütéssel, amely szerencsére a streaming szolgáltatók igényesebb darabjai közé tartozik.

Történetének főszereplője Rycroft Philostrate (Philo), aki különös gyilkosságok után nyomoz a különböző lényeket (tündérek, trollok, faunok) összegyűjtő nyomornegyedben, melyet Carnival Row-nak hívnak. Itt találkozik régi szerelmével is, Vignette Stonemoss-szal, aki hét éve hiszi, hogy Philo meghalt, ezért viszonyuk nem nevezhető éppen zökkenőmentesnek. Ahogy a gyilkosságok szaporodnak, és a városban uralkodó hangulat egyre jobban elfajul az emberek és a varázslények között, Philo lassan rádöbben, hogy az áldozatokat egyetlen személy köti össze: ő maga.

Igaz, hogy a Carnival Row nem tökéletes, ugyanakkor kétség sem fér hozzá, hogy az Amazon egyik legigényesebb sorozatáról van szó. Fantasy mivolta miatt elkerülhetetlen az összehasonlítás a zsáner alappillérének számító produkcióval, a Trónok harcával, pedig a Carnival Row – szerencsére – egy teljesen más vonalon mozog, mint a kultstátusznak örvendő vetélytársa. Legerősebb erénye talán a komor hangulata, melyhez nagyban hozzájárulnak a díszletek, ez, és a Hasfelmetsző Jack féle történet együttesen egy olyan atmoszférát teremt, amely kifejezetten jól áll mind a sorozatnak, mind a Carnival Row felépített világának. Külön kiemelendő, hogy bár ez a világ nem egyedi, mégis elég komplex, főleg úgy, hogy nincs mögötte mondjuk egy egész regényfolyam. A maszkírozás is a pozitívumok sorát gyarapítja, ennek az együttes használata a CGI-al tökéletesen működik, hogy aztán így elvarázsolják, beszippantsák a nézőt.

A színészek jók a szerepeikben, a cselekmény elég izgalmas és tartogat néhány váratlan fordulatot, és nem is nyújtották el túlságosan. A Carnival Row egy megnézésre mindenképpen ajánlott sorozat, ráadásul hamarosan érkezik belőle a második évad újabb nyolc epizóddal.

A Carnival Row első évada szinkronosan elérhető az Amazon Prime kínálatában.

Carnival Row. Amerikai fantasy sorozat, 60 perc, 2019.

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB