Film-TVProgramajánlóSzabadidő

Mit nézel? Végső megoldás: Egy élet a bolygónkon

Fritsi Péter

Filmekkel és sorozatokkal foglalkozó heti ajánlónk a streaming szolgáltatók kínálatából válogat.

A David Attenborough: Egy élet a bolygónkon egy 2020-as dokumentumfilm, melynek október 4-én volt a bemutatója a Netflixen. A filmben David Attenborough a narrátor, aki bolygónk jelenlegi, az emberi tevékenység miatt kialakult kétségbeejtő helyzetéről számol be, miközben a lehetséges megoldást is felkínálja, amely egy szebb jövő felé mutat. Az Egy élet a bolygónkon sokkal több, mint egy egyszerű dokumentumfilm, mert ez valóban Attenborough tanúvallomása, akinek a hosszú és tartalmas életévei alatt magára szedett tapasztalata miatt érdemes odafigyelni a mondanivalójára.

Az Egy élet a bolygónkon kétségtelenül egy profin fölépített, hatásos film, amely már az első néhány percével megragadja a figyelmet, és bár a minőségi természetfilmezés összeforrt Attenborough nevével (ő maga lett a viszonyítási pont, egy mérföldkő), hiba lenne kizárólag az ő számlájára írni a sikereket. Nyilvánvalóan ahhoz, hogy egy ilyen remek alkotás létrejöhessen, rengeteg ember kitartó és precíz munkájára van szükség. De ahhoz meg, hogy ez az egész egy komplex képet alkosson, hogy a közvetíteni kívánt üzenet megfelelően célba érjen, kell egy hiteles arc: ebben az esetben David Attenborough.

Talán nem újdonság azt állítani, hogy a túlnépesedés miatt a Földön a biológiai diverzitás drasztikusan lecsökkent az állatok lakhelyének fokozatos eltűnésével, csak úgy, mint az esőerdők területei. David Attenborough tényleg első kézből származó információkkal szolgál a film alatt, hogy felhívja az előbb említett és még sok másik súlyos problémára a figyelmet, a 93 (!) éves férfi a saját életén keresztül meséli el a Föld környezeti világának hanyatlását. Erre az emberre nem lehet nem odafigyelni, látszik, hogy még mindig fülig szerelmes a bolygóba és annak az élővilágába, mert mindenét ennek szentelte, és soha egy pillanatra sem bánta meg. Az ő személye és rengeteg tapasztalata, ami igazán hatásossá, hitelessé, sőt, megrázóvá teszi ezt a filmet, de közben a reményt is meghagyja, mert sosem késő cselekedni.

David Attenborough egy igazi angyal, érdemes lehet hallgatni rá.

A David Attenborough: Egy élet a bolygónkon magyar felirattal elérhető a Netflix kínálatában.

David Attenborough: Egy élet a bolygónkon. Angol dokumentumfilm, 2020, 83 perc. Forgalmazó: Netflix

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB