Film-TVProgramajánlóSzabadidő

Mit nézel? Véres dobszóló: Whiplash

Fritsi Péter

Filmekkel és sorozatokkal foglalkozó heti ajánlónk a streaming szolgáltatók kínálatából válogat.

A Whiplash egy 2014-ben bemutatott amerikai filmdráma, amely először a Sundance filmfesztiválon debütált, majd a későbbiekben nem csak kritikai, hanem jelentős anyagai sikereket is képes volt elérni a mozis pályafutása alatt; a mindössze 3,3 millió dolláros forgatási költségéből 49 milliós bevételt hozott. Arról nem is beszélve, hogy az öt Oscar jelöléséből 3-at díjra tudott váltani.

Történetének főszereplője a fiatal jazz dobos, Andrew (Miles Teller) New York leghíresebb zeneiskolájában tanul, és minden álma, hogy ő legyen a világon a legjobb, ezért rengeteget gyakorol. A sorsa nemsokára összehozza a hírhedt és még nála is fanatistább zenetanárral/karmesterrel, Fletcherrel, aki beveszi a zenekarába, ahova kiváltság bekerülni, és ahol csak a legjobbaknak van helye. Andrew hamarosan rádöbben, hogy Fletcher semmitől sem hajlandó visszariadni, ha a tökéletességre való törekvés a cél, szó szerint mindent bevet, hogy kihozza a zenészekből a maximumot. Módszerei azonban korántsem kedvesek, ha valaki nem képes elviselni a nyomást, amit ráhelyez, azt kiteszi a csapatból. Andrew mindent elkövet, hogy megfeleljen az elvárásoknak, de kérdéses, hogy elég lesz-e a tudása és a tehetsége ehhez.

A Whiplash első osztályú, feszült dráma, amely úgy képes rabul ejteni a nézőjét, hogy a két főszereplő közül egyik sem szimpatikus igazán. Fletcher egy igazi kőbunkó, aki csak akkor képes megretteni egy pillanatra, mikor hírt kap az egyik volt diákja öngyilkosságáról, de az sem tart túl sokáig; pszichopata sorozatgyilkosokba több megértés szorult, mint belé. Andrew már valamivel szerethetőbb karakter, hiszen kitartó és elszánt, de olyannyira ambiciózus, hogy bármit képes alárendelni a sikerének és kezdetleges karrierjének, legyen szó a szabadidejéről vagy kapcsolatairól, egyik sem számít. A Whiplash ennek ellenére végig képes izgalmas maradni, nyilván központi szerepet játszik benne a zene, de a hangsúly mégis Andrew küzdelmére, illetve a tanárával való egészségtelen kapcsolatára helyeződik. A két főszereplőt alakító színész között remekül működik a kémia, a Fletchert játszó J. K. Simmons el is hozta érte a legjobb mellékszerepért járó Oscar-díjat.

A film szinkronnal és magyar felirattal elérhető az HBO Go kínálatában.

Whiplash. Amerikai filmdráma, 2014, 102 perc. Forgalmazó: Sony

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB