Film-TVSzabadidő

Mit nézel? Versenyszellem: Az aszfalt királyai

Fritsi Péter

Filmekkel és sorozatokkal foglalkozó heti ajánlónk a streaming szolgáltatók kínálatából válogat.

Az aszfalt királyai egy 2019-es amerikai filmdráma, melyet James Mangold (Logan – Farkas) rendezett, és a szereplőgárdájában olyan Oscar-díjas színészeket láthatunk, mint Christian Bale (Amerikai botrány) illetve Matt Damon (Bourne-trilógia). A film a két ikonikus autógyár, a Ford és Ferrari versenyzését mutatja be az 1960-as években, és hiába dolgoz föl megtörtént eseményeket, tudható előre a végkifejlet, mégis egy olyan kétórás dráma képes maradni, amely végig fenntartja a néző figyelmét.

Története 1963-ban kezdődik, mikor is a Ford vezetősége megkísérli felvásárolni a Ferrarit, azonban az olasz autógyár feje csak arra használja fel az ajánlatot, hogy még magasabb árat kapjon a Fiattól. Így Henry Ford eltökéli, hogy bosszút áll, méghozzá a 24 órás Le Mans versenyen, melyet évről-évre a Ferrari nyer meg. Pénzt és időt nem sajnálva, Caroll Shelby, volt autóversenyző segítségével építenek egy olyan versenyautót, amely képes legyőzni az egyeduralkodó Ferrarit.

A aszfalt királyai esősorban azért nagyszerű alkotás, mert még egy olyan teljesen laikus személyt is képes lekötni a több mint két órás játékidejével, mint amilyen én vagyok. Ha az ember kicsit utánanéz a filmnek, még ha nem is ismeri a történetet, akkor hamar kiderülhet a végkifejlet (igen, 1966-ban a Fordnak sikerült a versenyen legyőzni a Ferrarit), és nyilván ez egy fontos pont, mégis sokkal többet kapunk ennél. Főleg az odáig vezető utat, melyet elsősorban a két főszereplő Caroll (Damon) és Miles (Bale) perspektívájából ismerhetünk meg. Ez egy autós film, így akadnak benne bőven izgalmas versenyjelenetek, csikorgó kerekekkel bevett kanyarok és előzések az utolsó pillanatban, de mellette még bőven marad idő a drámázásra.

Ami szerencsére ugyanúgy működik a filmben, köszönhetően a két remek színésznek, akiket külön-külön élvezetes nézni, de a közös jeleneteik pedig még annál is izgalmasabbak. Ha nem ismerjük pontosan az eseményeket, tényleg ajánlott csak felületesen utánuk olvasni, így nagyobb meglepetéseket tartogat cserébe a történet a végére. Ha valaki éppen ennek a korszaknak, az autóknak és a versenyzésnek a rajongója, akkor semmiképpen nem érdemes kihagynia Az aszfalt királyait, hiszen lényegében nekik készült ez a film.

Az aszfalt királyai szinkronosan elérhető az HBO GO kínálatában.

Az aszfalt királyai. Amerikai filmdráma, 2019, 152 perc.

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB