ProgramajánlóSzabadidőTV

Mit nézel? Visszatérés Vietnamba: Az öt bajtárs

Fritsi Péter

Filmekkel és sorozatokkal foglalkozó heti sorozatunk a steaming szolgáltatók kínálatából válogat.

Az 5 bajtárs (Da 5 Bloods) egy 2020-as háborús dráma, melyet Spike Lee rendezett, és június 12-én volt a premierje a Netflixen. Az Oscar-díjas rendezőnek nem csak, hogy ez az első filmje a streaming szolgáltatóra, de egyben ez rendelkezik a legnagyobb költségvetéssel is. Az 5 bajtárs egy igen jól sikerült dráma lett, mely főként nem is a vietnami háborúra, hanem annak borzalmas örökségére fókuszál, miközben jelenlegi – és igen aktuális – társadalmi problémákkal is foglalkozik.

Történetében négy afroamerikai veteránt követhetünk, akik visszatérnek Vietnamba, hogy a háború alatt elesett szakaszvezetőjük maradványait hazaszállítsák, és hogy egy elásott kincsre is ráleljenek. A láda aranyat ők maguk rejtették a föld alá a háború alatt, amikor is úgy döntöttek, őket – és a fekete társadalmat – sokkal jobban megilleti a kincs, így inkább megtartják, hogy majd valami magasztosabb célra használják föl. A tervet azonban sosem sikerült megvalósítani, a szakaszvezető nem éli túl a háborút, és az arany is a földben marad. Most azonban mind a négyen visszautaznak az országba, ahol a legszörnyűbb dolgokat élték át, és megpróbálják végleg lezárni a múltat. Útjuk során azonban nem várt nehézségekbe ütköznek.

Habár kapunk bejátszásokat magából a vietnami háborúból is, hogy a történet egészen kerek legyen, Az 5 bajtárs főként a jelenben játszódik, és azt mutatja be, hogy a veteránok miként próbálnak megküzdeni, kibékülni a múlttal. Valakinek ez jobban sikerül, de van, akit annyira megvisel, hogy a családját is elveszítette miatta, visszatérve az országba, ahol átélte a poklot, képes teljesen kifordulni önmagából. A film izgalmas karaktereket mozgat, érdekes látni a szereplők különböző motivációját, ki mire akarja költeni a kincsből szerzett pénzt, és a dilemmát, hogy kinek is van joga az aranyra végső soron. A szereplők között jól működik a kémia, a párbeszédek sziporkáznak, a poénok a megfelelő időben képesek feloldani a kialakult feszültséget. Igaz, nem egy akciófilmről van szó, amelyben minden második pillanatban eldörren egy pisztoly, de amikor szükséges, Az 5 bajtárs ezen a téren is kiválóan tud működni.

Mindezeken felül, Az 5 bajtárs a televízión keresztül is képes egy igazi mozi élményt biztosítani.

Az 5 bajtárs magyar felirattal elérhető a Netflix kínálatában.

Az 5 bajtárs. Amerikai háborús filmdráma, 154 perc, 2020. Forgalmazó: Netflix

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB