Film-TV

Mit nézel? Zűrös kamaszok: A hazugság

Filmekkel és sorozatokkal foglalkozó heti ajánlónk a streaming szolgáltatók kínálatából válogat.

A hazugság (The Lie/Between Earth and Sky) egy 2018-as amerikai krimi-, thriller, melyet egy korlátozott mozis bemutató után az Amazon Prime Video kedzett forgalmazni 2020. október 6-tól. A filmet Veena Sud (The Salton Sea) rendezte, míg a főbb szerepekben olyan színészeket láthatunk, mint Peter Sarsgaard (A bűnös), Mireille Enos (Szabotázs) vagy éppen Joey King (A tett). A hazugság címéhez híven azt mutatja be, hogy az igazság elhallgatása/ferdítése milyen súlyos következményekhez vezethet.

Történetének főszereplője Kayla, a tizenhat éves tinédzser lány, akinek elváltak a szülei, és apja, Jay éppen egy balett táborba szállítja. Útjuk közben a buszmegállóban kiszúrják Kayla legjobb barátnőjét, Britney-t, akit felvesznek, hogy velük utazzon tovább. Mikor nem sokkal később muszáj megállniuk a semmi közepén, mert a két lánynak halaszthatatlan dolga akad, Jay egy idő után aggódni kezd, hogy nem tértek még vissza az erdőből. Utánuk menve kiderül, Britney lezuhant egy közelben lévő hídról a folyóba, testét pedig elnyelte a sodrás, de ami még ennél is aggasztóbb, hogy Kayla bevallja, ő lökte le a barátnőjét. Jay és Kayla úgy döntenek, mivel senki nem látta őket, elhallgatják a dolgot, ám ahogy hazaérkeznek, és Britney-t keresni kezdi az apja, az események nem várt fordulatot vesznek.

Minden bizonnyal A hazugság nem a thriller vagy a krimi műfaj egyik legerősebb alkotása, és a szereplők néhány döntése logikailag igencsak megkérdőjelezhető, de azért megvannak a maga kellemes avagy pont hogy kellemetlen pillanatai. Ilyen például, ahogy a film bemutatja, hogy egyetlen hazugság (igaz, abból egy eléggé súlyos), hogyan indít be egy olyan láncreakciót, amely abba kényszeríti a karaktereket, hogy újabb és újabb hazugságokat kreáljanak, bekerülve ezzel egy olyan reménytelen helyzetbe, ahonnan kétséges a kijutás. Az alkotás másik pozitívuma, hogy milyen részletességgel taglalja azt, Kayla tette hogyan szedi darabokra két olyan ember életét, akiket igazából már csak az ő személye kapcsol össze. Jay és ex felesége a lányukért képesekek bármit megtenni, a filmből nem derül ki, van-e bármi más közös bennük, ez mégis elég ahhoz, hogy szimpatikusak legyenek a néző szemében, még akkor is, ha döntéseik morálisan egyáltalán nem helyesek.

A hazugság végső megoldása nem feltétlenül kielégítő, azonban az út, amit a két szülő Kayla miatt kénytelen bejárni, mindenképpen érdekfeszítő. A játékidő érezhetően túlnyújtott, lehetett volna a film sokkal feszesebb, ennek ellenére szerencsére nem válik unalmassá. Igaz, az első megnézés végén nem fogunk vágyakozni egy második megtekintés után.

A hazugság magyar felirattal elérhető az Amazon Prime Video kínálatában.

A hazugság. Amerikai krimi-, thriller, 97 perc, 2018.

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB