Egészség

Mit tehetünk a bélflóránk egészségéért?

Miért olyan fontos az egészséges bélflóra? Főleg azért, mert a legutóbbi tudományos kutatások bebizonyították, hogy a megfelelő összetételű bélflóra az egészséges élet záloga. Ugyanis az immunrendszer nagy része a bélben található. Hogyan étkezzünk, hogy egészségesek legyünk?

Miért olyan fontos a bélflóra?

A bélflórát más néven mikrobiomnak nevezzük. A gyomorban, valamint a bél nyálkahártyáján élő mikroorganizmusokat értjük alatta. Ugyanis ezeknek a vírusoknak, baktériumoknak és gombáknak az összessége, az általuk alkotott közösség maga a bélflóra. Nagyon fontos szerepe van a bélflórának az immunrendszer működésében, az egészséges emésztésben és a fogyásban is. A bélflóra baktériumainak fontos szerepe van tehát az emésztésben. Onnan vehetjük észre, hogy valami nem működik megfelelően, hogy gyakran puffadunk, kellemetlen hasfájásunk van, gyakori a teltségérzet is. Ha ehhez hasonló tüneteket tapasztalunk, akkor érdemes helyreállítani a bélflóránkat. Ebben az activé FiberShake bélflóra helyreállításával foglalkozó bejegyzése nagyon jó útmutatást nyújthat.

Azonban nem csak a kellemetlen puffadás és a rossz emésztés miatt van szükség arra, hogy odafigyeljünk a bélflóránk állapotára.

Egészség, immunrendszer, bélflóra?

Mi az összefüggés a három fogalom között? Valójában kölcsönösen támogatják egymást. Ugyanis a bélflórában található mikroorganizmusok fontos szerepet kapnak az immunvédelemben is. Legalábbis egy részük.

A bélben élő baktériumok kb. 40 fajból származnak. Ezeknek egy része betegséget okozó patogén baktérium. Más része viszont éppen a patogén baktériumok ellen küzdő probiotikum. A probiotikumok pedig azok a mikroorganizmusok, melyek az immunrendszer legfontosabb szereplői. Fontos tehát, hogy belőlük legyen több az emésztőrendszerünkben.

Az is nagyon fontos, hogy ezekből a jó baktériumokból minél többféle faj legyen jelen a bélflóránkban, és minél nagyobb mennyiségben. Hiszen ennek köszönhető az immunrendszerünk megfelelő működése, a vírusokkal, baktériumokkal szembeni védekezés is.

Hogyan étkezzünk?

Az étkezésünkkel tehetünk a legtöbbet azért, hogy a mikrobiom minél változatosabb összetételű legyen.  A legjobb megoldás a rostban gazdag ételeket fogyasztása. A rostok ugyanis pozitívan hatnak a bélfóra baktériumaira, egy részük konkrétan a táplálékuknak számít. A legújabb kutatások szerint a bélflóra baktériumainak összetétele befolyásolja a különböző allergiák, a depresszió, az IBS, az asztma, a demencia megjelenését.

Mit tegyünk, mit együnk pontosan?

Magas rosttartalmú ételeket, sok hüvelyes zöldséget, magvakat, rostos karfiolt, brokkolit és társait. Teljes kiőrlésű gabonákat és nagyon sok zabot. A pektin és az inulin is nagyon fontosak. Előbbi az almában és a citrusfélékben van jelen, utóbbi a hagymafélékben, a csicsókában és néhány növényben. Ezek az anyagok közvetlenül táplálják a probiotikumokat, azaz a jó baktériumokat. A többi rost pedig erőteljesen befolyásolja az emésztőrendszer működését.

 

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB